ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

При негласуван навреме бюджет икономиката ще колабира

Георги Ангелов

Икономиката ще колабира, ако бюджетът не бъде гласуван навреме. За това предупреди икономистът Георги Ангелов. Мрачните му прогнози са, че много компании ще прибягнат до затваряне, ще им се наложи да пуснат работниците си в неплатен отпуск, което пък буквално за един ден ще доведе до половин-един милион безработни.

Не е време за кавги, а за бързи и премерени действа от страна на политиците ни, подчерта икономистът.

Ангелов припомни известния факт, че бюджетът е най-важният инструмент в една държава. И без бюджет буквално навигираме лодка в бурно море.

Икономистът обърна внимание, че сроковете за Плана за възстановяване са изключително кратки и ако парите по него не бъдат навреме усвоени, те ще се насочат към други страни. Точно поради тази причина тези пари трябва да се приемат бързо, за да имат антикризисен ефект. Ангелов отсече, че още от ден първи е много важно парламентът да започне да работи по този въпрос, тъй като държавата ни все още не е усвоила нищо.

Георги Ангелов коментира въпроса дали в част от текстовете  по Плана за възстановяване трябва да се приеме либерализацията на цената на тока за домакинствата, като обясни, че този ангажимент е приет не за идната година, а чак за 2025 година.

Относно компенсациите за бизнеса – заради високите цени на тока – икономистът посочи, че те са приети със Закона за бюджета, който изтича на 31 декември. Също така по негови думи от 1 януари бюджетът само "ще дърпа" приходи, но от него няма да може да се похарчи нито една стотинка. Тоест, когато не е приет бюджет, може да се изразходват средства само толкова, колкото се е харчило предишната година по същото време.

Икономистът смята още, че в момента държавата се справя добре, но ако нещата в икономиката продължат така – на самотек – без бюджет, при всички положения ще се стигне до крах.

Ангелов говори и по темата за новите икономически санкции срещу Русия.  Той обясни, че новият пакет е наложил таван на цената на петрола. България обаче е една от страните, която е получила правото да бъде изключение, което означава, че можем да внасяме евтин петрол, но засега не се наблюдава промяна в цените на горивата.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст