ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва проверката на машините, изписали “Дневникът е подправен”

Избори 2022 машина за гласуване

Започва проверката на трите машини за гласуване, на чиито екрани в изборния ден се появи надписът "Дневникът е подправен". Ще се проверяват и други две устройства, оказали се със сменен хеш код. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. В проверката ще участват представители на ЦИК, на изпълнителя, отговорен за техническото осигуряване на машините – "Сиела Норма", и на Българския метрологичен институт. Очаква се резултатите от проверката да излязат най-късно в понеделник, като е възможно причините да станат ясни още този следобед.

Във всички секции в страната са преброени контролните разписки. Предстои сравняването им с данните от протоколите. Всички те са публикувани на сайта на ЦИК. Като резултат от машинното гласуване се взима резултатът от данните на финалния протокол в машината, които вече са обработени.

По думите на Нейкова ниската избирателна активност показва, че "избирателите са се уморили от избори". Тя увери, че гласовете на хората, които са посочили "Не подкрепям никого", не се разпределят към парламентарно представените политически сили. "Гласът им е действителен, но не участва при разпределение на мандатите и не отиват при никоя партия и коалиция, която е получила повече от 4%. Така че избирателите трябва да са спокойни, че техният глас "Не подкрепям никого" не отива при никоя парламентарно представена партия", уври в ефира на БНТ председателят на ЦИК.

При следващите избори ЦИК ще вземе предвид новите данни за населението от преброяването на Националния статистически институт и това ще наложи преразпределение на мандатите в различните области. За следващия вот ще бъде създаден избирателен район за българите в чужбина, както е заложено в Изборния кодекс.

Според Нейкова за машините трябва да отговаря държавата, а не частна фирма: "Според мен не е нужно частна фирма да осигурява машините. Обърнали сме се към изпълнителната власт да съдействат с IT експерти, които да обезпечат техническото осигуряване на машините, но не получихме достатъчно предложения, така че да се обезпечи този процес. При инсталирането на машините преди изборния ден работят около 200-250 души, защото всяко устройство се инсталира по отделно. Аз не вярвам в държавата да няма 250 IT експерти, които работят в различни ведомства, но може би, защото изборите бяха предсрочни, като че ли нямаше готовност това да се случи сега. Иначе ЦИК започна подготовка в тази посока и успяхме да направим частичните местни избори самостоятелно с помощта на няколко експерти. Но все пак едно са 100 машини, друго е 11 000."

Председателят на избирателната комисия допълни, че ЦИК продължава почти ежедневно да търси съдействие от Министерския съвет за осигуряването на държавно помещение, в което да се складират машините за изборите. В момента се използва частен склад с наем от около 47 000 – 48 000 лева месечно, който допълнително се оскъпява от логистиката по време на избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст