ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Близо 10% от големите чуждестранни инвеститори у нас са австрийски компании

пазари

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов започва нова инициатива за срещи с чуждестранните компании у нас за обсъждане н мерки за подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите. Първата от формата „закуска с инвеститори“ бе с представители на австрийския бизнес и се организира със съдействието на Посолството на Австрия в България.

Размерът с натрупване на преките чуждестранни инвестиции в България към началото на тази година надхвърля 50 млрд. евро. „Зад тези числа стои труда на хиляди компании. Ние, като държава, сме длъжни да имаме много по-оперативен диалог с тях“, отбеляза министър Стоянов. По думите му е много  важно тези срещи да станат регулярни, защото те осигуряват бърза и директна форма на комуникация на чуждестранния бизнес с ресорния министър. „За нас е ключово да чуем от първо лице проблемите и бъдещите намерения на чуждестранните инвеститори в страната. Това ще ни подпомогне при подготовката на законодателни промени и при бъдещо развитие на индустриалните зони“, подчерта Никола Стоянов.

Австрия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България.

По думите на икономическия министър близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании, които развиват своя бизнес в почти всички сектори. Общо 350 австрийски компании до момента са инвестирали в страната ни 4.6 млрд. евро. Австрия заема водещи позиции по инвестиции в пет страни от региона на Югоизточна Европа (България, Хърватия, Словения, Румъния и Босна и Херцеговина). По Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 7 проекта с австрийско участие. Сред тях са Wienerberger – с предприятия за производство на строителни материали и на пластмасови тръбни системи за ВиК, газоснабдяване и напояване, KNAUF – производство на строителни материали, Bramac – за покривни материали, "Кроношпан България" – дървообработване, "Палфингер" – Червен бряг – машиностроене, и други. 

През миналата година износът ни към Австрия расте с 36%, а стокообменът е близо 1.9 млрд. евро. Министър Стоянов е обърнал внимание и на факта, че 90% от висшия мениджмънт на австрийски компании у нас са българи.

Към момента се работи по редица инвестиционни проекти, като се очаква конкретни новини в следващите месеци. Целта е да бъдат привличани инвестиции с висока добавена стойност и компании, които ще бъдат двигател на икономически растеж и увеличаване на доходите.

В рамките на дискусията представители от над 15 компании са поставили своите въпроси и проблеми. Договорено е било тези дискусии да бъдат регулярни. Министър Стоянов е подчертал, че за него няма малки и големи проблеми и вратата му е отворена за всички компании, работещи в страната.

Предстои подобни срещи да бъдат организирани съвместно с останалите чуждестранни търговски камари в България, уточниха от икономическото министерство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст