ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия обвини Украйна за взрива на Кримския мост

кримски мост

Камион е бил взривен на 19-километровия мост, свързващ Кримския полуостров с руската транспортна мрежа. Това е станало малко след 6 часа сутринта, съобщи ИТАР ТАСС.

Няма данни за жертви. Движението е блокирано. Експлозията е довела до запалване на седем цистерни с гориво от влакова композиция, която се е движела към Кримския полуостров. Русия обвини Украйна за инцидента.

Русия анексира Крим през 2014-а година, а мостът бе пуснат в експлоатация четири години по-късно.

Депутатът от Държавната дума Олег Морозов обяви, че терористичният акт е обявяване на война без правила. От украинска страна заявиха, че това е само началото и че всичко, което е незаконно, трябва да бъде разрушено.

Руският президент Владимир Путин откри официално моста през 2018 г., след като Крим бе анексиран от Украйна през 2014 г., което, от своя страна, доведе до санкции и влошаване на връзките със Запада.

През септември Русия обяви анексирането на областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие след провеждане на референдуми, които Киев и Западът не признават с твърдението, че са фалшифицирани и проведени под дулото на оръжие.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски даде интервю за Би Би Си, в което смекчи тона в спорните си изявления за превантивен удар срещу Русия. Той обясни, че е бил разбран неправилно и че призивът му е бил за санкции.

"Трябва да се използват превантивни ритници, а не нападения. Не сме терористи и не воюваме на чужда територия", подчерта Зеленски. Той потвърди намерението на Киев да воюва, докато изтласка руските войски от всички международно признати украински територии, анексирани от Русия. Обърна внимание, че вече са отвоювани 2500 квадратни километра.

В наскоро освободения източен град Лиман от Киев обявиха, че са открили поредния масов гроб, но от Москва категорично отрекоха руски войници да са извършвали зверства в окупираните територии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст