ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На 8 октомври е родена Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен (Ройтерс)

Урсула Гертруд фон дер Лайен (Ursula Gertrud von der Leyen) е първата жена министър на отбраната на Германия. На 16 юли 2019 г. тя е избрана за председател на Европейската комисия. На 1 декември 2019 г. встъпва в длъжност като първата жена председател на Европейската комисия.

Преди това фон дер Лайен е член на федералното правителство на Германия от 2005 до 2019 г, като е най-дълго служилият член на кабинета на Ангела Меркел. Тя членува в партията Християндемократически съюз (ХДС), която е член на Европейската народна партия (ЕНП).

Урсула фон дер Лайен е родена на 8 октомври 1958 г. в Иксел, Белгия, където живее до 13-годишна възраст. Нейният баща Ернст Албрехт работи като един от първите европейски държавни служители от създаването на Европейската комисия през 1958 г., първо като шеф на кабинета на Европейския комисар по конкуренцията Ханс фон дер Гроебен в Комисията Халщайн, и след това като генерален директор на Генерална дирекция „Конкуренция“ от 1967 до 1970-а. На следващата година тя се премества в Лерте в района на Хановер, след като баща ѝ става изпълнителен директор на хранителната компания „Бахлсен“ и участва в държавната политика в Долна Саксония. Баща ѝ е министър-председател на Долна Саксония от 1976 до 1990 година. Повечето от предците ѝ са от Северозападна Германия.

След завършване на гимназия Урсула фон дер Лайен следва икономика в университетите в Гьотинген и Мюнстер. През 1978 г. учи в Лондонското училище по икономика. През 1987 г. завършва медицина в Хановер и става лекар. От 1988 до 1992 г. работи като лекар асистент в гинекологичното отделение на университетската клиника в Хановер.

През 1986 г. се омъжва за колегата си лекар Хайко фон дер Лайен, който произлиза от аристократично семейство. Тя е майка на седем деца. През 90-те години на XX век семейството живее в Калифорния, където нейният съпруг е преподавател в Станфордския университет. Завръщат се в Германия през 1996 година.

Фон дер Лайен е държавен министър в периода 2003-2005 година, министър на семейните въпроси и младежта (2005-2009 г.), министър на труда и социалните въпроси (2009-2013 г.) и министър на отбраната на Германия (2013-2019 г.).

Председател на Европейската комисия

На 2 юли 2019 г. фон дер Лайен е предложена от Европейския съвет за кандидат за председател на Европейската комисия. Тя е избрана от Европейския парламент на 16 юли. На пресконференцията, обявявайки кандидатурата ѝ, председателят на Европейския съвет Доналд Туск отбеляза намерението на Фон дер Лайен да запази първия заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс по време на нейното управление. Преди това Тимерманс е един от „водещите кандидати“ за председателството на Комисията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст