Не искаме да придобиваме самолети, а да ги ползваме за 10 години

Димитър Стоянов

В момента бойното дежурство, което осъществява българската армия на въздушното ни пространство, е с МиГ-29.

Този модел не може да се поддържа, защото резервните части се произвеждат в Русия, а България няма как да наруши санкциите, наложени заради войната в Украйна. Това обясни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод действията на кабинета в търсене на оферти за изтребители от Швеция.

До момента от Швеция не е получен отговор за изтребителите "Грипен", уточни Стоянов в ефира на БНТ.  Той добави, че през септември е изпратил идентично писмо и до Франция, като така той е поканил две делегации в София – и от Париж, и от Стокхолм, за да продължат разговорите по отношение оформянето на оферта към Министерството на отбраната.

Става дума за 10 самолета на лизинг.

"Дали ще придобием самолетите или ще ги върнем след изтичането на лизинга, зависи от офертата, важна е цената", подчерта Димитър Стоянов. Той обясни, че желанието на България е не да придобие самолетите, а да използва за 10 години. Решението в крайна сметка ще е на парламента. Стоянов обясни, че в лизинга влиза и придобиване на въоръжение, обучение на летателния и инженерно-техническия състав.

Стоянов припомни, че още кабинетът "Петков" изпратил писма до Швеция, САЩ, Испания, Италия и Франция. Така, когато на 2 август Димитър Стоянов встъпил в длъжност като служебен министър на отбраната, той обявил, че ще има приемственост и на 3 август пуснал писма с покани до САЩ, Израел, Франция и Швеция, на които отговорили само Франция и Швеция.

На 15 септември провел среща с френски представители, а на 20 септември – с шведската страна, отбеляза Димитър Стоянов. Той разясни също, че активни разговори за двигатели с водят с Полша, но все още няма крайно решение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст