Поколение израства без спорт – резултатът е войната по пътищата

Румен Радев

„Тази война по пътищата, с пияни и дрогирани шофьори, показва, че цяло едно поколение в страната израсна без разгърната система за масов спорт, за природосъобразен начин на живот, за патриотично възпитание. Сега берем резултатите“, заяви президентът Румен Радев в Ямбол. Там държавният глава откри инициативата "Спортувай с президента" и първия турнир по утринна гимнастика в града.

Двете спортни събития се проведоха в затревеното празно корито на река Тунджа в града, което местната управа има намерение да превърне в линеен парк. Включиха се над 500 ученици от областите Ямбол, Сливен, Бургас и Стара Загора. Представянето на децата оценяваха трима заслужили майстори на спорта – Нешка Робева, Милена Търничкова и Маргарита Моллова.

Преди две години заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов и местната управа подеха кампания за връщане на 10-минутните физически упражнения в училищата преди учебните часове. Първият турнир по утринна гимнастика днес беше организиран със съдействието на Националната спортна академия „Васил Левски“. 

Президентът Радев обърна внимание, че е нужно взаимодействие между държавната, местната власт и системите на образованието и спорта за инвестиране в най-важното – здравето на нашите деца.

„България има нужда от бъдеще, а това бъдеще може да се кове само от физически и психически устойчиви млади хора. Млади хора с патриотично образование, които да могат да преодоляват всички предизвикателства на бъдещето“, подчерта Румен Радев, след като награди участниците в спортните прояви. Той оцени положително идеята на заместник-кмета Енчо Керязов. 

Облагородяването на празното речно корито в Ямбол започна в края на 2019 година. Първо бе извършено мащабно почистване – с изваждане на над 200 тона отпадъци, а после и затревяване. Към момента е затревен трикилометров участък от коритото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст