ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лондон съкращава 200 000 държавни служители

свят

Правителството на Обединеното кралство ще трябва да съкрати 200 000 държавни служители през следващите няколко години, за да предотврати натрупването на допълнителен дълг от милиарди лири стерлинги, предупреждава Институтът за фискални изследвания (IFS).

Заплатите в публичния сектор са напът да се повишат с 5% през тази година, близо половината от инфлационното равнище, но пък над заложените в разходната част на тазгодишния бюджет, предложен през 2021-а. За изплащането само на тези възнаграждения, без да се увеличават задълженията, кабинетът на консерваторите ще трябва да намери 5 млрд. паунда, спестени само през 2022-а, посочват в публикувания на 8 октомври анализ  експертите от института. Техните констатации показват пред какви предизвикателства е изправен финансовият министър Куази Куартенг, на когото е възложено да преведе Острова през следващите, очертаващи се като изключително трудни, месеци.    

Задачата на Куартенг е да държи под контрол публичните финанси без да променя никакви други обещания за намаление на данъчната тежест. След като обяви на 23 септември пакет от данъчни редукции в "мини-бюджета си", британският паунд потъна до рекордни низини редом с правителствените облигации, чиято доходност скочи стремително. Пазарните турбуленции принудиха министъра и премиерът Лиз Тръс да сменят отчасти подхода и да отменят една от мерките, оставяйки в сила съществуващия данък за британците с най-високи доходи.   

Публичната хазна е доста притеснена, не само от данъчните облекчения на Куартенг, но и от по-високите разходи – комбинация от фактори, затрудняващи всякакви планове за стабилизиране на публичния дълг като процент от БВП на страната. Пълният фискален план на финансовото ведомство трябва да бъде огласен на 23 ноември, като прогнозата на Службата за бюджетна отговорност (британският независим бюджетен регулатор) ще обедини правителствените политики и влиянието на промените върху икономическата перспектива на Острова. Не е изключено финансовата рамка да бъде представена и на по-ранна дата.  

IFS пресмята, че съкращаването на около 100 000 работни места през тази година ще гарантира, че бюджетната сметка не е променена и ще предотврати уволнения в отделните министерства. Ако заплатите се повишат успоредно с инфлацията през 2023-а, кабинетът ще трябва да отстрани още 100 000 служители, за да запази бюджетния баланс.

Медийни публикации от миналата седмица цитираха вътрешни източници от правителството, че на ведомствата е било разпоредено да открият източници за пестене на средства и да се справят със съществуващите бюджети. По време на кампанията си за премиер пък госпожа Тръс обеща да не съкращава публични разходи.  

Съществува потенциална възможност за уволнения на служители в няколко министерства, защото работната сила в публичния сектор се е увеличила с 250 000 души по време на пандемията от коронавируса, набъбвайки до 5.5 милиона.

Лондон вече крои планове да ореже около една пета от 500-хилядния персонал в публичните услуги, по-специално онези, които работят директно за правителството. Тази редукция ще спести около 3.5 млрд. паунда годишно, по сметки на управляващите.

Други 2 млрд. паунда ще дойдат от отмяната на решението за премахване на данъка на британците с най-високи доходи. Дали тези спестени средства ще са достатъчни предвид растящата инфлация, не е ясно, но Куартенг е категоричен, че няма да прави повече промени на данъчния пакет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст