ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Очакваме името на носителя на Нобелова награда за икономика за 2022 г.

нобел

Днес ще бъде обявено името на носителя на Нобеловата награда за икономика за 2022 година. Тя се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните награди за икономически изследвания. По традиция тази награда е последна, като е и единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел.

Нобеловата награда за икономика или по-точно Наградата за икономически науки е учредена в негова памет едва през 1969 г. и се дава от Шведската централна банка (Риксбанк). Носителят й получава златен медал, диплома и 10 млн. шв. крони. Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка – най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина.

Списъците с претендентите за авторитетното отличие винаги се пазят в тайна. Самите наградени научават за това едва в деня на обявяването му.

Нобеловата награда за икономика се присъжда въз основа на номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия. Нобеловият лауреат по икономика се избира всеки октомври.

Лауреатите по икономика получават своята диплома и златен медал от Кралство Швеция на 10 декември, на същия ден се провежда и церемонията в Стокхолм по награждаване на Нобеловите лауреати по физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. 

Носители на Нобелова награда за икономика през 2021 г. станаха трима учени. Роденият в Канада Дейвид Кард, който работи в САЩ, американецът Джошуа Д. Ангрист и Гуидо Имбенс от нидерландско-американски произход за трудовете си по извличането на заключения от непреднамерени (естествени) експерименти и по-конкретно за изследвания за влиянието на икономиката на реалния свят върху различни области – от повишението на минималната работна заплата в американския сектор на бързото хранене до миграцията от Куба по времето на Фидел Кастро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст