ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП ще подкрепи изпращането на военна помощ за Украйна

Никола Минчев

"Продължаваме промяната" ще подкрепи предложението България да изпрати военна помощ на Украйна. Това заяви председателят на 47-ия парламент и бъдещ депутат от ПП в 48-ото Народно събрание Никола Минчев. Пред дни от "Демократична България" обявиха, че ще внесат предложението след свикването на новия парламент. "Ще ги подпомогнем в зависимост от нуждите. Все пак има съвпадение на техниката, с която разполага Украйна и която се произвежда в българските военнопромишлени заводи. Това дори е символен акт – ние да помогнем на една държава, която защитава своята териториална цялост и суверенитет. Украйна е страна, която в момента се нуждае. Ние, слава Богу, в момента не се нуждаем, а и сме част от един голям съюз, който ни осигурява защита", посочи той пред БНТ.

Според Минчев президентът Румен Радев е трябвало да подпише декларацията в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО, с която излязоха девет държави от Източна и Централна Европа. "Няма причина да сме против приемането на страни в НАТО, защото те имали конфликт с някого. Вярвам, че и от Запад ще дойде подкрепа и със сигурност смятам, че бъдещето на Украйна е в НАТО", изтъкна бъдещият депутат.

По думите му е добре служебният кабинет да събира оферти за военни самолети, но не и да ги купува, защото решението за това трябва да се вземе от парламента: "Ние подкрепяме усилията за модернизиране на Българската армия. Това се отнася и за авиацията ни. Но преди да пристъпим към такъв огромен разход, трябва да се видят точните разчети. Ако ние сме поръчали вече Ф16, доколко работещ вариант е да имаме и самолети Грипен?"

Бившият председател на парламента счита, че ако в 48-ото Народно събрание не се оформи стабилно мнозинство, има риск да се приеме предизборен бюджет, в който "всеки да налива разходи". Той призова партиите да подходят отговорно към план-сметката за догодина. От "Продължаваме промяната" ще държат в бюджета да има социални и инвестиционни разходи. Според Минчев приходите трябва да дойдат от спирането на течовете в бюджета.

От втората по големина партия в 48-ия парламент остават твърди в позицията си да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ. Ако се стигне до втори мандат, ще направят усилия за съставяне на мнозинство, но Минчев е скептичен за евентуален успех: "С тази конфигурация мислим, че това е изключително трудна задача – искаме реформаторско мнозинство, с нулева толерантност към корупцията, но за това съдим и по предишните действия на партиите." Бъдещият народен представител смята, че правителство на малцинството не е работещ вариант, защото едно управление трябва да има достатъчно ясна подкрепа на парламента, за да прокарва политиките си. "Ще бъдем конструктивна опозиция – няма да спъваме работата на Народно събрание с ненужни процедурни хватки. Това, което по същество заслужава да бъде подкрепено, ще го подкрепим и ние обявихме нашите приоритети – например законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Може да се случи така, че в 48-ото Народно събрание да дойдат предложения от мнозинството около ГЕРБ и ние, видим ли че е качествено, да го подкрепим", категоричен е Минчев. От "Продължаваме промяната" ще откажат, ако им бъде предложен поста председател на Народното събрание. "Той обикновено е от най-голямата група, а ние не сме такава", аргументира се Никола Минчев.

От партията все още нямат решение как биха подходили, ако се стигне до трети мандат и дали биха подкрепили правителство на друга политическа сила, което да е подкрепено и от ГЕРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст