ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия и Беларус правят обща войскова групировка

Путин и Лукашенко

Президентите на Беларус и на Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин договориха разполагането на съвместна регионална войскова групировка. Това съобщи беларуският лидер на съвещание по проблемите на сигурността, предаде агенция БелТА.

Лукашенко припомни, че след неформална среща на Общността на независимите държави в Санкт Петербург миналата седмица е разговарял с Путин на четири очи.

"Във връзка с изострянето на напрежението по западните граници на Съюзната държава (между Беларус и Русия, б. р.) договорихме развръщането на регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус. Всичко това според наши документи. Ако нивото на заплахата достига днешното ниво, както сега, започваме да задействаме групировката на Съюзната държава. Основата (винаги съм го казвал) на тази групировка е армията, Въоръжените сили на Република Беларус. Трябва да ви информирам, че формирането на тази групировка започна. То протича вече два дни според мен. Дадено беше мое нареждане да пристъпим към формирането на тази групировка", обясни Александър Лукашенко. 

Той увери, че по неофициални канали е получил предупреждение за подготвян удар срещу Беларус от територията на Украйна – Киев искал да организира "Кримски мост 2". Лукашенко е предал на украинския президент Володимир Зеленски да не докосва "с мръсните си лапи нито метър" от територията на Беларус.

Евентуалното влизане на беларуски сили в Украйна би станало признак на нова ескалация на украинския конфликт, изтъква Франс прес.

На Запад се насажда мнението, че беларуската армия ще се включи пряко в специалната военна операция на територията на Украйна. Военнополитическото ръководство на НАТО и редица европейски страни "вече открито разглеждат варианти за възможна агресия срещу страната ни, дори за нанасяне на ядрен удар", добави Лукашенко.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст