ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на БАБХ: “Евролаб” дойде с напълно прозрачен конкурс

Христо Вълчанов

"Аз не съм избрал тази фирма ("Евролаб 2011"). Имаше напълно прозрачен конкурс по Закона за обществените поръчки по този конкурс можеха да кандидатстват абсолютно всички фирми. Когато е обявен конкурсът, все още държавата нямаше готовност да поеме тази дейност. Ние нямаме акредитирана лаборатория, която да разполага с необходимия капацитет и да поеме работата на фирмата "Евролаб 2011“.

Това каза пред bTV Христо Вълчанов, който беше назначен миналата седмица за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на мястото на отстранения проф. Христо Даскалов. Вълчанов беше уволнен като директор на БАБХ от кабинета "Петков".

От разследване на репортера на bTV Марин Николов през май тази година започна разплитането на казуса с дейността на фирмата "Евролаб 2011" по фитосанитарния контрол на вноса на селскостопанска продукция през ГКПП "Капитан Андреево" и предложения подкуп на проф. Даскалов.

Христо Вълчанов уточни, че последният договор с частната фирма е подписан от негов заместник в деня, в който той е бил отстранен – 31 декември 2021 г. Оттогава Вълчанов бил в болничен, тъй като бил разстроен от уволнението, за което разбрал от медиите.

Новият стар директор на БАБХ е категоричен, че на ГКПП "Капитан Андреево" не се връща старият модел на работа.

"Благодарение на служебното правителство ние сме предприели много спешни мерки, за да осъществим нормален трафик на тировете през "Капитан Андреево". Към момента вървят няколко процедури, създали сме междуведомствена група", уточни Вълчанов.

Той обясни още, че само части от този граничен пункт ще бъдат обявени за обект на националната сигурност и тогава достъпът до съоръженията на БАБХ ще бъде филтриран от ДАНС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст