ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КЗК анализира офертата на БТК за закупуване на конкурент

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Комисията за защита на конкуренцията започва задълбочено проучване относно намерението на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД да придобие пряк едноличен контрол върху „Телнет“ ООД – Велико Търноов, съответно непряк едноличен контрол върху „Телнет Секюрити“ ООД и „С.Т.В.“ ЕООД, обявиха от регулатора.

Фирмити в тази сделка са задължени да уведомят предварително комисията за намерението си да осъществяват концентрация, тъй като сумата от общите обороти на всички участници в концентрацията на територията на страната за предходната финансова година надхвърля 25 млн. лева.

Сделката е обект на контрол и оценка и от органите по конкуренция на Сърбия, Черна гора и Северна Македония.

"Телнет" е eднa oт нaй-гoлeмитe ĸoмпaнии в ceĸтopa в Бългapия, която paбoти в нaд 110 нaceлeни мecтa в oблacтитe Beлиĸo Tъpнoвo, Pyce и Гaбpoвo. Тя пpeдлaгa интepнeт и тeлeвизия зa чacтни ĸлиeнти, ĸaĸтo и ycлyги зa бизнec ĸлиeнти. „Телнет“  осъществява контрол върху две фирми с регистрация в България: „Телнет Секюрити“ ООД – Велико Търново, и „С.Т.В“ ЕООД – Горна Оряховица.

Фирма "Телнет" ООД започна своята дейност в средата на 2005 година. Тя обединява Интернет дейностите на двата най-големи Интернет оператора във Великотърновска област – "Маги" ООД и "Го-линк" ООД. Фирмата изгражда собствена подземна оптична инфраструктура на територията на градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и други, както и до повечето населени места в региона. "Телнет" е една от 10-те най-големи компании от този бранш в България. Оперира в над 110 населени места като до по-голямата част от тях има изградена собствена мрежа за пренос на данни от ново поколение.

За осъществяване на планираната сделка е сключен договор за покупко-продажба на дяловете на „Телнет“ ООД, като продавач, и „БТК“ ЕАД, като купувач. Става въпрос за покупко-продажба на целия капитал на „Телнет“ ООД (и по този начин индиректно придобиване на капитала на неговите дъщерни дружества „Телнет Секюрити“ ООД и „С.Т.В.“ ЕООД). Приключването на транзакцията е под отлагателни условия, сред които и разрешение на КЗК и органите по конкуренция на Сърбия, Северна Македония и Черна гора. 

"Юнайтед Груп" извършва дейност на телекомуникационния и медиен пазар от 2000 година. Групата започва предоставяне на услуги в Сърбия и постепенно разширява дейността си в съседни държави. Като част от тази стратегия групата придобива телекомуникационни и медийни бизнеси/активи в различни държави. Тази стратегия е типична за успешните телекомуникационни икономически групи, включително международни групи като PPF и А1, като това се подкрепя от институциите на ЕС и Комисията за защита на конкуренцията. Целта на сделката е разширяване на търговското присъствие на групата "Юнайтед Груп" в България. Към настоящия момент не се предвиждат конкретни промени в структурата и дейността на придобиваните предприятия след осъществяване на концентрацията.

Предприятията от придобиващата група и придобиваните предприятия предоставят различни аудио-визуални услуги.

C предстоящата сдeлĸa Vіvасоm paзшиpявa своята дейност в Ceвepнa Бългapия. Опepaтopът вeчe пpидoби pyceнcĸия дocтaвиĸ нa интepнeт и тeлeвизия "Heтyopĸc-Бългapия". Πрипомняме, че пpeз пocлeднитe мeceци бългapcĸaтa тeлeĸoмyниĸaциoннa ĸoмпaния купи и Nеt1, СоmNеt Ѕоfіа и N3.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст