Новата визия на Софийските хали

Интериор на Софийските хали

След като се разбра, че Софийските хали ще приютят още един клон на немската верига „Кауфланд“, духовете бяха разбунени. Става дума, че до този момент знаковото здание промотираше българските производители и тяхната стока. Но този месец май проектът за новия лик на Централните хали бе одобрен от административните органи с влязло в сила разрешение за строеж.

В интерес на истината, страховете на столичани, засега, не се опровергаха. Според строителните планове, ремонтните дейности няма да обезобразят шедьовъра на именития архитект Наум Торбов, участвал в проектирането на софийската забележителност преди повече от 100 години.

С други думи, проектът цели да възстанови автентичния вид на сградата, освобождавайки пространството и разкривайки всички нейни архитектурни и културни елементи. Наред с това ще бъдат възстановени социалните и културни функции на постройката; предвидени са места за срещи, отдих и култура, като площад със седящи места около фонтан по оригиналния проект на арх. Торбов.

Допълнително терасата ще бъде превърната в отворено пространство с кафетерии и щандове за кулинарни специалитети. Същевременно сутеренът е планиран като интерактивна зона за археология и история. По този начин посетителите ще могат да се запознаят както с историята на самата сграда, така и с историята на централната градска част на София, напластявана през различни епохи. Реновацията на халите включва и поправката на знаковия им часовник, чийто звън ще се чуе за първи път от 40 години насам.

„Проектът „Централни Хали“ e една от най-важните социални каузи на ,‚Кауфланд България“. Ценим уникалната възможност да работим в сграда-паметник на културата от национално значение и ще сме абсолютно безкомпромисни в качеството, с което ще реализираме проекта.“ – подчертава Петя Владимирова, директор „Централни отдели“ и член на Управителния съвет на ,‚Кауфланд България“.

Разбира се, специално място също ще бъде отредено за българските производители, заявили готовността си за участие в бъдещия проект. Подкрепата си от сцената изразиха Димитър Маджаров, Боян Френкев от „КФМ“ и доказаният земеделски производител Пламен Михайлов.

За повече информация, посетете официалния сайт на Софийските хали – https://sofia-hali.bg/project/ .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст