Изграждат зелен коридор за газ и водород между Испания и Франция

Педро Санчес

Испания постигна споразумение с Франция и Португалия, съгласно което плановете за изграждането на газопровода, известен като "Мидкат" (Midcat), ще бъдат заменени с нов проект – за създаването на "зелен коридор" между Барселона и Марсилия, по който ще бъдат транспортирани природен газ и водород. Това съобщи днес испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

Новият тръбопровод между Испания и съседна Франция ще бъде подводен, показва графична схема, представена от испанското правителство. Планира се той да преминава по дъното на Средиземно море, за разлика от проекта "Мидкат", който предвижда изграждането на газопровод през планинската верига Пиренеи.

В района на Марсилия е изграден голям петролен хъб, отбелязва Ройтерс.  

Испанският министър на екологичния преход и демографските въпроси Тереса Рибера Родригес заяви, че това е "великолепно решение, което затвърждава солидарността и решимостта на страните да развиват и внедрява енергията от възобновяеми източници".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст