ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отпуснати са 300 000 лв. за ремонт на военни паметници

военен паметник

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2022 г. за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници.

Съгласно Закона за военните паметници (ЗВП) те са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата, които са обявени за публична държавна собственост.

Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да ги опазват.

В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии „Военни паметници“ и до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната бе изготвен списък по общини с монументи, които се нуждаят от ремонт и възстановяване и са свързани с отбелязването на 110 години от Балканските войни през 2022-2023 година.

Средствата, в размер на 300 000 лв., ще бъдат разпределени между общините Аврен, Аксаково, Антон, Априлци, Белоградчик, Болярово, Брезово, Ветово, Видин, Враца, Вълчедръм, Гулянци, Гурково, Две могили, Девня, Добричка, Елена, Земен, Ихтиман, Казанлък, Камено, Каспичан, Минерални бани, Момчилград, Никопол, Нови пазар, Правец, Родопи, Роман, Самоков, Септември, Сливен, Смолян, Средец, Стралджа, Суворово, Тунджа, Тутракан, Търговище, Ценово, Чирпан и др.

Допълнителните трансфери се осигуряват за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2022 година

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст