Лидерите на ЕС приеха пътна карта за поскъпването на енергията

Шарл Мишел Урсула фон дер Лайен

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по "пътна карта" за спиране на поскъпването на енергията. Предстои обаче да бъдат уточнени детайлите, като остават много разногласия между страните членки, предаде Франс прес.

Държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС се споразумяха да "работят за мерки" за спиране на стремителното поскъпване на енергията, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той публикува своето съобщение в Туитър след края на първия ден от срещата на върха вчера. Заседанието се проточи над 10 часа и продължи до късно през нощта.

"Единството и солидарността взимат връх. Споразумение да работим за мерки за сдържане на цените на енергията за домакинствата и компаниите", обяви Шарл Мишел, без да даде подробности. Той по-конкретно не спомена нищо за деликатния въпрос за евентуално налагане на таван на цената на природния газ.

"Вече имаме много добра пътна карта", подчерта на пресконференция през нощта след края на първия ден от заседанието председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Застанал до нея, Шарл Мишел обяви "споразумение по пакет от мерки", които "трябва да бъдат пипани по фин начин".

Германският канцлер Олаф Шолц обаче предупреди, че ако министрите на енергетиката на страните от ЕС не успеят да постигнат споразумение по окончателна версия другата седмица, ще е необходима нова среща на върха.

Планираните мерки може да бъдат задействани "в края на октомври – началото на ноември", каза френският президент Еманюел Макрон. Той изтъкна, че лидерите на 27-те "са изпратили по много ясен начин на пазарите сигнал за (своята) решимост и единство".

Заключенията, публикувани след края на първия ден от заседанието, съдържат и някои конкретни предложения, посочва АФП. Сред тях например е съвместното купуване на природен газ, което по принцип ще бъде на доброволен принцип, но се предвижда чрез този механизъм задължително да бъдат запълнени най-малко 15 процента от запасите, необходими за зимата догодина. Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз също така призовават за "ускоряване на преговорите" с "надеждни доставчици" като Норвегия и Съединените щати.

Страните от ЕС обаче остават разделени по въпроса. Това създаде предпоставки за дълга нощ на напрегнати разговори – очаквания, които се сбъднаха.

Срещата в Брюксел бе свикана за търсене на решения на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, и за поддържане на единен фронт срещу руския президент Владимир Путин.

Лидерите от ЕС искат да демонстрират единство, но разногласията по много въпроси остават и преговорите през следващите седмици се очертават трудни. Двете водещи сили в съюза са на противоположни мнения за налагането на таван на цените на газа: Германия е против, а Франция – за, отбелязва АП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *