Вигенин припомня успешно сътрудничество с ГЕРБ

Кристиан Вигенин

"Каква е гаранцията, че на следващите избори ще бъде по-различно. Според мен ще бъде още по-зле или по-трудно. Можем ли да лишим българските граждани от приемане на адекватен бюджет?" – попита Кристиан Вигенин от БСП от трибуната на Народното събрание, след като стана ясно, че неговата кандидатура ще бъде предложена отново на гласуване за председател на парламента.

Ние не сме в обичайна среда, подчерта Вигенин и поясни, че БСП за България поема сериозен политически риск, като излъчва кандидатура. Той, в лично качество, още повече рискувал, защото от опита си знае какво е да взима решения, които не одобрява, но накрая да трябва да си сложи под тях подписа.

"Моят подпис би стоял под решения, срещу които е моята парламентарна група", поясни Вигенин. 

"Вие знаете, че и в критични ситуации съм намирал начин да направя така, че парламентът да стига до решения. За мен не е важен толкова постът, колкото какво правиш с него и възможността на председателя да организира процеса" – продължи кандидатът на БСП и предложи заместник-председателите от двете основни парламентарни групи да бъдат винаги отпред, а останалите четирима да се въртят всяка седмица. Така по думите му всеки един заместник-председател ще участва активно в работата на парламента.

По отношение решенията на дневния ред, Вигенин разясни, че председателят на парламента е само посредник, който предлага проект и оттам нататък председателският съвет и след това Народното събрание ще решава какво да влезе в него. Той подчерта, че ще се ангажира всяка парламентарна група да вижда своите предложения в него.

Накрая Вигенин припомни на колегите си от ГЕРБ, че когато България беше председател на Съвета на Европейския съюз, тогава те поели риска той да оглави комисията по европейските въпроси и европейските  фондове.

"Тогава, независимо от споровете в парламентарна зала, когато ставаше въпрос за нашето лице пред Европейския съюз и за целите, които трябва да постигнем, работехме отлично заедно", коментира Вигенин.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST