Самотните интевенции на Токио подкрепиха златните котировки

валути

Златото поскъпна след като на 21 октомври японските парични власти интервенираха на ваутния пазар в подкрепа на потъващата йена, с което свалиха цената на зелените пари и повишиха привлекателността на скъпоценния метал. Златото за незабавна доставка повиши с 1.82% пазарната си оценка – най-много от почти 15 дни насам и приключи седмицата на печалба – 1657.69 щ. долара за тройунция. Златните контракти с доставка през декември поскъпнаха с 1.19% и завършиха борсовата си търговия на COMEX на 21 октомври с котировка 1656.30 щ. долара за тройунция. Агресивното затягане на паричната политика от Федералния резерв, целящо да пребори инфлацията, свали пазарните оценки на златото с около 20% от върховите му котировки през март.

Щатският долар и доходността на американските държавни облигации се понижиха в резултат на очакванията, че Федералният резерв ще спре с големите лихвени повишения. Спадът бе провокиран от репортаж в "Уолстрийт джърнъл", че някои официални представители на американската централна банка са обезпокоени от прегряване след като от март насам качиха щатските лихви с 3% и нов ръст със 75 пункта се очаква през ноември.

Зелените пари отслабнаха още след като Nikkei съобщи, че Токио е излязъл на пазара в подкрепа на националната валута. Това се случи когато те скочиха до 151.94 йени – най-високата цена от 1990-а насам. Резултатът – интервенцията оскъпи японските пари с почти 8 йени – до 144.15 йени за долар. Впоследствие част от спечеленото бе компенсирано и седмичната търговия приключи на 147.65 йени за един долар – ръст от 1.8 процента.  

Според добре информирани източници, японското министерство на финансите е интервенирало на няколко етапа от 12.35 ч. по Грийнуич на 21 октомври.

Това се случва за втори път в рамките на един месец след пазарния "гастрол" на ведомството на 22 септември (когато курсът падна до 145.90 йени за един щ. долар) – първият от 1998-а – за да противодейства на 20-процентния срив на националната валута към зелените пари през тази година, дължащ се на увеличаващото се раздалечаване между японската и щатската парична политика. След тогавашната пазарна намеса йената поскъпна с 2.3% към долара, отдръпвайки се рязко от ключовата психологическа котировка 145 йени за долар, която проби за кратко. Оттогава насам обаче ефектът от пазарната намеса почти изчезна заради настойчивостта на "Бенк ъф Джъпен" да продължи с щедрата си парична политика в подкрепа на икономиката, докато основните й световни партньори следват противоположна посока на затягане на дисциплината. Валутни анализатори пък коментираха, че продължителен период на слабост на японската валута над 145 йени за долар рискува да породи спекулации, че финансовото министерство ще толерира постепенното й поевтиняване. Или, казано накратко, значимостта на "кота 145" ще бъде заличена твърде бързо. 

Заместник министърът на финансите по международните въпроси Масато Канда отказва официален коментар за пазарната намеса на 21 октомври – стратегия, към която се придържа още от 22 септември. Канда е споделил с медиите на 22 октомври, че институцията няма да потвърждава или отрича участия на валутния пазар, изпращайки сигнал за "стелт интервенции" – намерение да се включи във войната на нерви срещу инвеститорите, продаващи йени.  

Японският министър на финансите Суничи Сузуки и Канда периодично предупреждават, че правителството е готово да интервенира, за да предотврати прекалени пазарни колебания и да откаже спекулантите. Мнозинството пазарни играчи обаче се съмняват, че Токио може да обърне еднолично низходящия тренд на йената, въпреки огромните валутни резерви на "Бенк ъф Джъпен" в размер на 1.33 трлн. щ. долари.  

"Клубът на богатите" индустриални държави от Г-7 постигна споразумение през октомври да следи стриктно пазарните движения, но не показа готовност за координирани интервенции срещу силния американски долар. Япония е купила рекордните 3.6 трлн. йени (24 млрд. долара) в септемврийската си пазарна намеса, по оценка на японски брокери на паричния пазар. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст