ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британски милиардер призовава за предоговоряне на Брексит

брексит преговори великобритания ес

Собственикът на фонда за частни инвестиции Terra Firma Capital Partners Ltd. ( TFCP ) – британският милиардер Гай Хендс /на 63 г./, призова Консервативната партия на Великобритания да преразгледа условията на Брексит, отбелязвайки, че в противен случай британската икономика ще бъде "откровено обречена". Думите му са цитирани от вестник The Guardian.

Terra Firma – една от най-големите частни инвестиционни компании в Европа, инвестира в редица сектори и се е фокусирала върху изкупуване с ливъридж на големи, богати на активи предприятия, често със сложни структурни или регулаторни проблеми. Фирмата често се насочва към слабо представящи се бизнеси, които се нуждаят от стратегическа, оперативна или управленска промяна.

„Партията трябва да признае някои от грешките, които направиха през последните шест години, които изведоха тази страна откровено на пътя да се превърне в „болния човек на Европа“, казва Хендс.

Финансистът е убеден, че британският премиер в оставка Лиз Тръс се е опитвала да "следва мечтата за Брекзит и икономика с ниски данъци", което според него е неприемливо за британците. „Брексит е напълно безнадежден и само ще доведе Обединеното кралство до катастрофално икономическо състояние“, коментира Хендс.

Британският премиер Лиз Тръс на 30 октомври обяви оставката си, която се случи на фона на проблеми в икономиката на страната. Икономическият план, разработен от Тръс с тогавашния министър на финансите Куази Квартенг, включваше намаляване на данъците, което можеше да намали с 45 милиарда паунда годишно бюджета на Кралството и изразходване на 150 милиарда паунда за замразяване на цените на електроенергията и газа за потребителите за две години.

Опитите за прилагане на данъчни реформи провокираха рязък спад на фондовия пазар в Обединеното кралство, националната валута и доверието в правителството. Лирата стерлинг падна до най-ниското си ниво от ерата на Маргарет Тачър – почти 5% спрямо долара. Банката на Англия беше принудена да се намеси в ситуацията, като похарчи почти 65 милиарда лири за закупуване на облигации, за да подкрепи пазара.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст