ЕК отпусна 37.4 млн. евро по програма за бежанците от Украйна

шествие в подкрепа на Украйна

Европейската комисия одобри предложение за нова програма "Действия по линия на сближаването за бежанците в Европа" (CARE). 

CARE дава възможност на държавите-членки и регионите да предоставят спешна подкрепа за хората, бягащи от руската инвазия в Украйна, чрез въвеждане на гъвкавост в правилата на политиката на сближаване за периода 2014 – 2020 година. Целта е бързо преразпределяне на наличното финансиране с цел подкрепа. 

Една от държавите, които приемат значителен брой украински бежанци е България. Държавата се възползва от тази гъвкавост и Европейската комисия наскоро одобри отпускането на общо 37.4 млн. евро за мерки по CARE. Тези средства се предоставят по оперативните програми „Околна среда“ и „Добро управление“, като осигуряват съответно 15.6 милиона евро и 21.8 милиона евро. Европейския фондосугурява 13.3 милиона евро за регионално развитие. От Европейския социален фонд са отпуснати 18.5 милиона евро и 5.6 милиона евро за национално съфинансиране. В следващите седмици се очаква да бъдат одобрени още 37 милиона евро от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“.  

Средствата, програмирани в рамките на CARE, ще допринесат за покриване на разходите за основните нужди на бежанците в България, които бягат от войната в Украйна – настаняване и храна.

Отпуснатите средства са в допълнение към вече одобрената подкрепа през лятото на 2022 г. по REACT EU. Тогавашните средства бяха насочени към интеграция на пазара на труда и основна материална помощ – 26 милиона евро.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст