ЕК отпусна още 37 млн. евро за украинските бежанци у нас

бежанци

Европейската комисия одобри отпускането на 37,4 млн. евро за България по програмата CARE за сближаването на бежанците в Европа.

Тези средства се предоставят по оперативните програми „Околна среда“ и „Добро управление“, като осигуряват съответно 15,6 милиона евро и 21,8 милиона евро. 

В следващите седмици се очаква да бъдат одобрени още 37 милиона евро от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Средствата в рамките на CARE ще бъдат насочени за настаняване и храна на украинските бежанци.

В момента в България се намират 53 хиляди украинци, а настанените в общински и държавни бази са 16 хиляди. От началото на военния конфликт влезлите във страната ни са близо 800 000.

Над 43 хиляди украински граждани със статут на временна закрила са кандидатствали до вчера в социалните дирекции по места, за да получат еднократната социална помощи от 375 лева.

До август изплатените средства са над 13 милиона лева.

Украинските граждани със статут на временна закрила имат право и на целевата помощ за отопление за настоящия есенно-зимен сезон.

Те кандидатстват по общия ред в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес. Попълненото заявление може да се изпрати и с лицензиран пощенски оператор, както и на електронните адреси на дирекциите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст