Вместо заеми – да усвояваме безвъзмездните еврофондове!

проф. Георги Чобанов

"Ако държавата продължи да трупа такива големи дългове, системата ще рухне и изобщо няма и да стигнем до еврото", такова мнение изрази пред БГНЕС икономистът проф. Георги Чобанов. Той коментира темата по повод представения от Министерството на финансите проектобюджет, в който е планирано трупането на държавни дългове в общ размер от 16 млрд. лева.

Георги Чобанов е на мнение, че увеличаването на разходите в социалната сфера за сметка на тегленето на нови заеми е опасно. Според него има огромен риск да изпаднем в положението на Гърция от 2009 г. насам. Той е убеден обаче, че ако това стане, държавата няма да може да плаща лихвите по кредитите и ще се завърти в спирала от дългове, от която излизане няма.

Икономистът каза, че в момента политическата ситуацията е такава, че на гърба на приемането на Бюджет' 2023 г. се извършват популистки политики. И добави, че от "Продължаваме Промяната‘‘ много сериозно са изпуснали юздите‘ на адекватната финансова политика. Те направиха много от заемите и това лесно може да се провери, заяви проф. Георги Чобанов.

Рецептата за изход от ситуацията, която проф. Чобанов предлага на политическата класа, нито е нещо ново, нито е чудо на чудесата: спазване на фискалната дисциплина и рационално усвояване на безвъзмездните еврофондове, вместо постоянно теглене на заеми. Или казано по друг начин – вместо трупане на нови и нови дългове, инвестиране на европейските безвъзмездни милиарди в реиндустриализацията на България и увеличаване на производствата с висока добавена стойност. 

"Защо трябва да теглим заеми, при положение, че ни се дават средства, а ние не правим необходимото да получим тези пари? Дават ти пари, а ти дори не свършваш техническите неща, за да ги получиш…”, каза Георги Чобанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст