ЕС одобри въвеждането на общо зарядно

Зарядно устройство

Окончателно е прието решението за общо зарядно, което да влезе в сила от 2024 година. Това съобщиха от Съвета на Европейския съюз. Това значи, че от 2024 г. портът USB-C ще стане задължителен за цял куп преносими устройства – нови телефони, таблети и слушалки. След взетото решение вече няма да се налага потребителите да закупуват зарядно с всяко ново електронно устройство, защото то ще бъде еднакво за всички.

Пълният пакет за всички преносими устройства, които ще включва новата наредба е следният: мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични мишки и клавиатури, както и преносими навигационни системи. Условието ще важи и за всички лаптопи 40 месеца след влизането в сила на директивата.

До това решение на Европейския съвет се стигна след куп обсъждания, защото статистиката сочи следните данни: през 2020 г. потребителите в ЕС са купили приблизително 420 милиона електронни устройства и притежават средно три зарядни за тях, от които редовно използват две.

От тях 38% съобщават, че са срещали проблеми със зареждането на своите устройства заради липса на съвместимо зарядно устройство. За да се справи с тези проблеми, на 23 септември 2021 г. Европейската комисия представи предложение за общо зарядно устройство. На 26 януари 2022 г., по-малко от шест месеца след началото на преговорите в съвета, държавите членки единодушно постигнаха съгласие по позицията на Съвета за директивата за общо зарядно устройство. На 7 юни 2022 г. Съветът и Европейският парламент постигнаха по директивата за общо зарядно устройство предварително споразумение, което на 29 юни 2022 г. бе одобрено от представителите на държавите – членки на Европейския съюз.

Припомняме, че целта на целия процес е по-дълготрайната употреба на зарядни устройства, които да "спасят‘‘ потребителите да харчат безбожни пари за ненужни покупки.  По този начин ще отпадне и зависимостта на купувачите от това да си пазаруват само от една марка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст