Още 95.5 млрд. евро за инвестиции в наука и иновации в ЕС

Мария Габриел

Талантите са във всеки регион на Европа и популяризирането на техните постижения зависи от подкрепата, която ще получат чрез програмата „Хоризонт Европа“. А тя не е никак малка – 95.5 милиарда евро, предвидени да бъдат катализатор за инвестиции в наука и иновации.

Това стана ясно от думите на българския еврокомисар Мария Габриел, която откри "Форум за технологии в Централна Европа" във Вроцлав – Полша.

"Днес предизвикателствата са свързани с достъпа до информация, засилване на иновационния капацитет и новите инициативи в подкрепа на държавите от Централна и Източна Европа. Пример за успешно участие са избраните 36 града от Централна и Източна Европа в мисията "100 климатично-устойчиви градове до 2030 година", обясни Мария Габриел.

На откриването присъства и евродепутатът проф. Йежи Бузек – председател на Европейския парламент в периода 2009 – 2012 г. и бивш министър-председател на Полша. В церемонията се включи и председателят на Комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика в Европейския парламент Кристиан Бушой. За събитието бяха дошли министри на науката, представители на европейските институции, на академичните и научни среди, на бизнеса.  

Еврокомисар Мария Габриел обърна внимание на инициативата "Hop on Facility". Тя дава възможност за включване на допълнителни участници от държавите членки от Централна и Източна Европа към консорциуми на текущи проекти. Укрепена е мрежа от национални звена за контакт, с цел предварителен преглед на предложенията за работа в мрежа и намиране на партньори.  

Мрия Габриел подчерта, че е важно активното участие на държавите от Централна и Източна Европа във всички части на програмата: от фундаменталните изследвания, през мисиите и партньорствата, до иновациите. Тя допълни, че немалка роля за това играят и взаимодействията с Европейския фонд за регионално развитие и тук тя отбеляза, че регионалните иновационни екосистеми имат ключова роля. 

"Имаме две нови инициативи, които са от интерес за държавите от Централна и Източна Европа. Това са инициативата  за обучение на 1 милион таланти в иновациите и Европейските университетски алианси. Те символизират връзката наука – образование – иновации и могат да се превърнат в европейски истории на успеха. Сътрудничеството между европейско, национално и местно ниво е стратегически важно и е допълнителен шанс за подкрепа на всеки регион и неговите таланти в Европа", завърши българският еврокомисар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст