“Трафигура” предупреждава за недостиг на промишлена мед

пазари

Глобалните запаси от промишлена мед са паднали до бедствено ниски равнища, предупреждава един от най-едрите световни търговци на суровини "Трафигура". В момента те покриват световното потребление за 4.9 дни и се очаква да приключат годината на 2.7 дни, според прогнозите на фирмените експерти. Медните складови запаси по правило се отчитат седмично. Ограничените запаси крият риск от внезапен ценови скок, ако бъдат деблокирани и изтеглени големи количества от тях, и навалица от инвеститори, които искат да си гарантират доставки.

Суровината, която се използва във всичко – от вятърните турбини до електрическите проводници и електромобилите –  с доставка на следващия ден се предлагаше за грубо 7, 545 щ. долара за тон на Лондонската метална борса в обедната търговия на 24 октомври – почти с 30% по-евтино от началото на март когато надхвърли рекордните 10 хил. долара за тон.

Силният американски долар и опасенията от глобална рецесия натиснаха надолу цените на метала през последните месеци, а ограничените пазарни доставки подкрепят котировките, коментират експерти от бранша.

Европа, която ускорява прехода към възобновяеми енергийни източници, за да се еманципира от руския природен газ, допринася за поскъпването на промишлената мед. Европейският съюз реши да съкрати с пет години срока за удвояване на капацитета на слънчевите централи – от 2030-а на 2025-а, което изисква сериозни количества суровина. Същевременно, умножаващият се брой електрически автомобили също гълтат много мед, като всичко това изяжда запасите. В Китай, където най-голямо внимание се обръща на слабостта на сектора на недвижими имоти, търсенето на метала за инфраструктура и за електрически коли тихичко нараства с по-бързи темпове от предлагането.

Песимистите пък смятат, че охлаждането на китайския имотен бранш, в който суровината се използва за окабеляване, водопроводни инсталации и фасади, както и енергийната криза в Европа, ще потиснат потреблението. Маркус Гарви – шеф на поделението за суровинната стратегия на групата за глобални финансови услуги "Макуейри" – смята, че пазарът на мед ще излезе на излишък от 600 хил. тона през идната година след увеличаването на доставките от Латинска Америка и други места по света. Гарви дори прогнозира, че всички индустриални метали ще преминат в излишък през 2023-а под натиска на глобалното макроикономическо охлаждане.

През миналата седмица запасите от промишлена мед в складовете на Лондонската метална борса са паднали рязко. Което анализатори на бранша обясняват с опашките от китайски купувачи, стараещи се да си осигурят наличности от метала след като резервите в Шанхай буквално са се изчерпали.

Все пак, тези складови наличности, управлявани от тържища като лондонското, не дават пълна картина за медните запаси във веригите за доставки, защото много потребители съхраняват собствени количества мед. Видимите резерви обаче оказват огромно влияние върху пазарното доверие. В тази връзка Джонатан Прайс – главният изпълнителен директор на канадската медодобивна компания "Тек рисорсиз" – посочва, че "вижданията на макроикономистите нямат нищо общо с подкрепящите ги физически фундаментални показатели на медния пазар".

Един от шефовете на звеното за търговия на метали и минерали на "Трафигура" Костас Бинтас, който предсказа през 2021-а, че медните котировки могат да достигнат 15 хил. долара за тон, коментира, че суровината е продадена в резултат на опасенията от рецесия и че очаква "много бързо ценово преструктуриране" след като тези страхове отшумят. И предвид сегашния недостиг на складови наличности, прогнозира дори над 15 хил. долара за тон промишлена мед.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст