ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Две предложения за военна помощ за Украйна са внесени в НС

Парламент заседание

В деловодството на парламента са внесени два проекта на решение за оказване на военна помощ за Украйна. Първото предложение е внесено още при откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври. То е на "Демократична България" и е за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна. Вторият проект на решение е внесен на 24 октомври от ГЕРБ-СДС. Той е за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна.

В проекта на ДБ се задължава Министерският съвет в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация в Народното събрание веднага след подписването. Разписано е и Министерският съвет в срок от 30 дни да внесе в Народното събрание всеобхватна Програма за превъоръжаване на Българската армия с отчитане на решението за предоставяне на военна техника и въоръжение на Украйна и планове за придобиване на заместваща техника от съюзниците, развитие на съюзническата помощ за Въоръжените сили на България с многонационални сили, разположени в България. А програмата за превъоръжаване следва да отчита плана за нарастване разходите за отбрана за достигане на бюджет за отбрана от минимум два процента от брутния вътрешен продукт. 

Предлага се в десетдневен срок от приемането на проекта на решение кабинетът да организира консултации със съюзниците в НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение за Българската армия в съответствие с предложените от тях механизми. До края на октомври Министерският съвет трябва да направи оценка на конкретните възможности на България, като отчита, че подкрепата за Украйна трябва да доведе и до укрепване на отбранителните способности на България, в това число чрез обновяване и модернизация на Българската армия. Възлага се на Министерския съвет да внесе в парламента Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" – втори етап, както и законодателни промени в областта на отбраната.

Разписано е и създаването на временна парламентарна комисия по контрол на изпълнението на решението.

Проекторешението на ГЕРБ-СДС предвижда Министерският съвет да подготви и внесе проект на решение в Народното събрание за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна. В срок до един месец от приемането на решението правителството трябва да извърши и одобри преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на България, чрез подмяната им със съвременни и съвместими с нашите съюзници отбранителни системи. Министерският съвет трябва също да проведе преговори с правителствата на съюзниците ни в НАТО за предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване на остарялото съветско въоръжение и техника.

МС, в рамките на инициативата на НАТО за усилване на източния фланг, трябва да проведе консултации за разполагане на сили и средства, гарантиращи сигурността на страната, включително и за съвместна охрана на въздушното пространство на Република България до постигане на пълни оперативни способности и носене на бойно дежурство от първите осем самолета F-16.

Задължава се кабинетът, съвместно с правителството на Украйна, да идентифицира и предложи на парламента пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната, както и подкрепа за съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека.    

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст