Риши Сунак се зарече да поправи грешките на Лиз Тръс

риши сунак

Новият британски премиер Риши Сунак заяви в първата си реч, че неговото правителство ще се характеризира с "почтеност, професионализъм и отчетност на всяко ниво" и обеща да спечели доверието на британската общественост.

Сунак отбеляза, че предстоящата задача не го плаши и е "готов да поведе страната ни към бъдещето".

Министър-председателят каза, че ще се опита да поправи грешките, допуснати от неговата предшественичка, да възстанови доверието в политиката и да се справи с "дълбоката икономическа криза", но предупреди британците, че предстоят трудни решения.

В речта си пред своя нов офис на "Даунинг стрийт" Сунак отдаде дължимото на Лиз Тръс, чиято икономическа програма притесни сериозно пазарите, и почти упрекна Борис Джонсън, заявявайки, че мандатът, спечелен от консерваторите на изборите през 2019 г., не е собственост на едно лице.

"Искам да изразя уважение към моята предшественичка Лиз Тръс… Но бяха допуснати някои грешки. Те не бяха плод на лоши намерения. Точно обратното, всъщност. Но въпреки това грешки", подчерта той. "Аз бях избран за лидер на моята партия и за ваш премиер, отчасти за да ги поправя. И тази работа започва незабавно", допълни Сунак.

"Ще поставя икономическата стабилност и доверие в центъра на дневния ред на това правителство. Това ще означава трудни решения, които предстоят", предупреди новият премиер.

"Напълно съзнавам колко трудни са нещата и също така разбирам, че трябва да свърша работа, за да възстановя доверието след всичко, което се случи", подчерта той. "Всичко, което мога да кажа е, че не се страхувам. Познавам високия пост, който приех, и се надявам да отговоря на очакванията към него. Но когато се появи възможността да служиш, не можеш да поставяш под въпрос момента, а само желанието си", добави Сунак.

"И така, стоя тук пред вас, готов да поведа страната ни към бъдещето. Да поставя вашите нужди над политиката, да протегна ръка и да изградя правителство, което представлява най-добрите традиции на моята партия", обеща той.

"Заедно можем да постигнем невероятни неща. Ще създадем бъдеще, достойно за жертвите, направени от толкова много хора, и ще изпълним утрешния ден и всеки следващ ден с надежда", заяви Сунак.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст