ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Общините ще налагат пътни глоби, видеокамерите ще помагат

софия

Общините да могат да глобяват пътните нарушители чрез камерите си за видеонаблюдение, предлагат от Столичния общински съвет в законопроект, който ще бъде предложен на Народното събрание.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заедно със зам.-председател на Комисията по транспорт Зафир Зарков и Прошко Прошков, който е член на същата комисия, предлагат нови мерки за пътната безопасност в София. 

"Важно е да се каже, че това не са стратегии, а конкретно изброени близо 10 решения, които касаят най-сериозните проблеми, с които ние се занимаваме, а именно пътната безопасност", твърди Георгиев. "Проблемът с пътната безопасност е достатъчно сложен и голям, че да не може да бъде разрешен от една институция. Поради тази причина, за наше съжаление, закон по отношение на нарушенията на пътя, просто нямаме. Затова е изготвеният от нас законопроект, с който общините да глобяват със собствените си камери. Той е готов и се обсъжда с колегите от групата ГЕРБ–СДС", допълни той.

Ето какво се предлага в проекта:

1. На първо място са интелигентните радарните табла за скорост. Такова вече е поставено на бул. "Черни връх". За 15 дни са установени 2 358 нарушители, от които 102 МПС-та са преминали със скорост над 100 км/час;

2. Закупуване на тестове за наркотични вещества;

3. Светлоотразителни гривни за първокласници;

4. Поставяне на модулни пешеходни острови;

5. Пилотно поставяне на ограничителни полусфери ( "бъмпери" ) на пешеходни пътеки;

6. Осветяване на пешеходните пътеки;

7. Обезопасяване на спирките на градския транспорт;

8. Тръбно-решетъчни парапети;

9. Достъпна информация или информационна кампания;

10. Подобряване на квалификацията на младите шофьори.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст