ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От Газовата асоциация не очакват трайно повишаване на сметките

Природен газ

След падането на цената на природния газ на европейските пазари, браншови организации не очакват трайно повишаване на сметките през следващия месец. Това обяви пред NOVA зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков. Не се очаква обаче спад в цената на парното у нас, предупреди той. "Не очакваме трайно завишаване с пикови стойности. При екстремално ниски температури е възможно търсенето да нарасне и цените за краткосрочно да се повишат. Очакванията са през зимата те да бъдат на нива от лятото – между 120-140 евро средни стойности", каза Темелков. Според него е добре, че България не следва толкова бързо флуктуациите на борсовите пазари, защото тогава наистина цената ту ще се качва, ту много ще ще пада.

"Подбрали сме добра стратегия, особено с последното включване на интерконектора с Гърция. Това даде възможност да се вземат всички количества азерски газ, които имаме по договор. Дългосрочните договори дават стабилност и предвидимост. Нямаме основания да мислим, че ще има недостиг на природен газ у нас. Съдейки по движението на пазарите не очакваме някакви особени сътресения. Така че мисля, че може да влезем спокойно в зимата и да забравим за притесненията от лятото", увери зам.-председателят на Газовата асоциация.

"Наистина новината е добра от гледна точка на това, че пазарите започват да се нормализират в ситуация, в която няма прекалено голямо търсене. Октомври и ноември са месеци, които са много зависими в потреблението на природен газ от гледна точка на метеорологичната прогноза. Това го нямаме през лятото. Пиковете тогава бяха вследствие на това, че имаше цел в Европейския съюз за напълване на газовите хранилища. В същото време се получи спиране основна инфраструктура, какъвто беше "Северен поток". Получи си ограничение на предлагането с голямо търсене. Очакваме ниската цена на природния газ да се задържи за октомври и ноември. Екстремално ниските стойности са излишъци в балансиране на системите. Това не са нормални цени", подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст