ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заплаха е предложението на ДБ и ГЕРБ-СДС за оръжие за Украйна

Стефан Янев

По повод внесеното предложение от "Демократична България" и ГЕРБ-СДС за предоставяне на военна помощ за Украйна и последвалия коментар на президента, Стефан Янев от "Български възход" коментира, че вижда в действията им заплаха.

Той уточни, че темата била дискутирана на Председателския съвет. Общото впечатление, с което Янев останал, било, че има едно разбиране между партиите, че този въпрос за предоставянето на оръжие за Украйна не е от изключителна важност. Ето защо не е важно да се решава от днес за утре. По-добрият вариант е да се изчака съставянето на комисии в парламента, така че предложението да се разгледа в две от тях – на отбраната и на външните работи, а след това те да се гледат в пленарна зала.

"Аз съм бил винаги балансиран и винаги съм изтъквал, че най-напред трябва да разсъждаваме и по най-добрия начин да защитим българските национални интереси" – посочи Стефан Янев.

Лидерът на "Български възход" изтъкна, че когато се говори за оръжие, въпросът трябва да бъде разделен на две. От една страна – оръжието като бизнес и възможностите на българската оръжейна промишленост да изнася. Тук Янев изрази позицията, че според него "ние можем да изнасяме директно – а не да търсим посредници".

"Това е бизнес и всички държави го правят, без никакви притеснения", обясни Янев.

От друга страна обаче той сподели, че винаги е бил по-сдържан в позицията си, когато е ставало дума оръжието да се предостави от резерва на българската армия.

"Когато говорим за предоставяне на оръжие, трябва първо да мислим за себе си – т.е. не просто да търсим какво да дадем, а дали имаме възможност то да бъде заменено с нещо ново и модерно. Ако има такава възможност за подмяна с по-ново и модерно оръжие – да, а ако такава няма – не даваме нищо" – категоричен бе Стефан Янев.

По отношение на връщането на хартиената бюлетина, генералът обяви, че от "Български възход" са за запазване на машинното гласуване и за откриване на възможности за електронно гласуване.

Коментирайки възможностите за съставяне на кабинет, Стефан Янев подчерта, че в момента политическите сили имат нужда от малко повече време. "Видяхме как в първите дни разговорът между партиите се започна на един висок тон, после той се нормализира и вече до голяма степен има наченки на диалог по някои въпроси", обясни лидерът на "Български възход".

Той изрази надежда да се продължи в същата посока и да има успех при излъчването на правителство.

"Защото по този начин ще бъдем честни към българските граждани, а в противен случай ние открито – с нашите действия или бездействия ги заблуждаваме, че се опитваме да направим нещо, а не го правим. Според мен е безотговорно от първия ден на работа на парламента да се говори отново за избори" – подчерта Стефан Янев.

Той повтори един от коментарите си след изборите – че посланието на българските граждани е: "Намерете начин и чрез диалог търсете решение, а не ни занимавайте с вашето политическо его".

Той посочи, че Конституцията е дала достатъчно възможности – опит с първи, втори и трети мандат да се състави кабинет, за да се даде възможност за диалог.

От гледна точка на възможностите за съставяне на кабинет от първия и втория мандат, Янев отказа да изрази категорично мнение, защото по думите му така щял да прекъсне диалога.

По отношение на възможността да има трети мандат и той да бъде връчен на "Български възход", Янев коментира, че от коалицията са готови – имат стратегия и когато тази хипотеза се осъществи, ще говорят в детайли.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст