Защитник на транссексуалните брои 20 млн. долара за “Мис Вселена”

организатор на "Мис Вселена"

Тайландска медийна бизнес дама и защитничка на транссексуалните е купила правата за организирането на конкурса "Мис Вселена" за 20 милиона долара.
Ане Джакафон Джакраджютетип е главен изпълнителен директор на "JKN Global Group PCL" – компания, базирана в Тайланд, за разпространение на медии. В действителност Ане е по-известна с участието си в тайландски версии на риалити формати, включително в "Project Runway".
Тя също е популярна като транссексуална жена, защитаваща правата на хората като нея в Тайланд.
"JKN Global Group" обяви сделката в сряда, като в съобщение за медиите, бе уточнено, че планира да развие организацията на конкурса "Мис Свят" чрез разширяването му в Азия и продажбата на различни продукти, включително на козметика, хранителни добавки и напитки.
Джакраджютетип обяви, че за нейната компания е невероятна чест да купи правата за конкурса "Мис Вселена".
"Ние се стремим не само да продължим нейното наследство да предоставим платформа за страстни хора от различни среди, култури и традиции, но също така да развием марката за следващото поколение", заявява Джакраджютетип.
В съвместно изявление главният изпълнителен директор и президентът на организацията "Мис Вселена" обявиха, че са развълнувани да продължат заедно развитието на конкурса.
"Прогресивният ни подход продължава да ни позиционира в челните редици на този тип конкурси", заявиха те.
След сделката Джакраджютетип става първата жена собственик на марката "Мис Свят". Този конкурс за красота е един от най-гледаните в света и се провежда от 1952 г. насам.

Подобно на много други големи конкурси, през последното десетилетие "Мис Вселена" трябваше да се съобразява с нарастващите изисквания за така наречената по-голяма представителност и стратегия за приобщаване. Той отмени забраната си за транссексуални състезатели през 2012 г., след като канадска състезателка заплаши със съд, когато й казаха, че ще бъде дисквалифицирана поради определения й пол при раждането.

И въпреки че в последно време се чуха феминистки организации, които обявиха, че самата идея да се организират конкурси за красота е обидна, се появиха други правозащитници, които насърчиха подобен тип събития.
Конкурсите за красота за транссексуални стават все по-популярни. Такъв е най-вече "Miss International Queen", организиран за първи път през 2004 г. в Тайланд.

Някои страни развиха свои собствени версии – през 2017 г. Индия проведе първия си конкурс "Miss Transqueen India", който има за цел да демонстрира разнообразието на половете и да повиши видимостта на транссексуалната общност в страната.
През 2019 г. победителките в петте големи конкурса – "Мис Вселена", "Мис Свят", "Мис Америка", "Мис САЩ" и "Мис Тийн САЩ" – бяха цветнокожи жени – за някои анализатори събитие, като се има предвид, че на чернокожите жени не беше позволено да се състезават в "Мис Америка" до 1940 г., а първата претендентка – афроамериканка – се качи на подиума едва 30 години по-късно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст