ЕК: Изключението за България за руски нефт не е, за да го продава

бензин

Временното изключение за България за внос на руски петрол по море не е направено, за да го продава тя на други държави, коментираха днес Европейската комисия. Изявлението идва ден след като служебният енергиен министър Росен Христов, заяви в предаването "Защо, господин министър" по bTV, че няма изискване на Брюксел да не продаваме внесените руски горива. "Дерогацията не изисква ограничаване на търговията", категоричен беше Христов.

От Еврокомисията изглежда обаче са на друго мнение. "Заради специфичното си географско положение България получи дерогация от санкциите за внос на руски петрол по море за ограничен период от време – до края на 2024 година. Много е важно обаче, че това изключение за България се прави заради специфичното ѝ географско положение, а не за да го продава на други държави членки или на трети страни", каза пред bTV говорителят на ЕК Даниел Фери.

Забраната за внос на руски нефт в ЕС беше включена в шестия пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия заради войната в Украйна. Пакетът беше приет през юни тази година и забранява покупка, внос и трансфер на руски нефт и на редица петролни продукти от Русия към ЕС. Временното изключение за България е до края на 2024 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст