“Моргън Стенли”: Наближава краят на щатските лихвени увеличения

пазари

Краят на кампанията на лихвени увеличения на Федералния резерв наближа, според стратега на "Моргън Стенли" – Майкъл Уилсън, който до неотдавна беше изявен песимист за посоката на фондовите борси, прогнозирал коректно тазгодишния срив на акциите. Ред индикатори, между които и инверсията на кривата на доходността между десетгодишните и тримесечните щатски ДЦК – перфектен индикатор за рецесия – "всичките подкрепят, че това ще се случи по-рано, а не по-късно", пише Уилсън в анализ за клиентите си на 31 октомври. И допълва, че "именно поради тази причина съвещанието на американските парични стратези през тази седмица ще е жизнено важно за съдбата на подема – да продължи, да направи пауза или дори да спре окончателно".

Всичките погледи ще са насочени към Федералния резерв, като анализаторите очакват почти единодушно ново лихвено увеличение със 75 базови пункта на 2 ноември за четвърто поредно официално съвещание. Инвеститорите пък вероятно ще направят дисекция на коментарите на банковия шеф Джеръм Пауъл за указания за бъдещите движения.

Акциите на американските компании поскъпваха през последните две седмици, след като търговците анализираха икономическите индикатори за сигнали как въздейства затягането на паричната дисциплина на Федералния резерв, въпреки че финансовите резултати на "Голямата четворка" са разочароващи. Според Уилсън, който е определен за най-добрия стратег на портфейли в последното проучване на "Инститюшънъл инвестър", "този тип ценова акция не е необичайна за края на цикъла, особено когато Федералният резерв се ориентира към приключване на възходящия лихвен цикъл". Експертът очаква борсовият подем да се задържи до следващото публикуване на 12-месечните оценки на доходността на акция, след което се очаква по-сериозен обрат. 

Стратези на "Голдмън Сакс груп" твърдят, че потенциалният завой надолу в скоростта на възходящия лихвен цикъл на Федералния резерв, в комбинация с по-рехавите позиции и прогнозите за силно сезонно представяне през четвъртото тримесечие, са причина за засилването на фондовите пазари през последните седмици. "В 17 подема в условията на мечи пазар от 1970-а насам S&P 500 се е повишил със средно 15% за период от 44 дни", посочват банкерите.

Стратезите на "Моргън Стенли" очакват S&P 500 да достигне 4150 пункта – ръст с около 6% спрямо котировката от 3901.06, на която приключи борсовата му търговия на 28 октомври. Те посочват стойността от 3700 точки като ниво за спиране на загубите. През миналата седмица Уилсън коментира, че мечият пазар вероятно ще приключи по някое време през първото тримесечие.  

Експертите на "Ю Би Ес глоубъл уелт мениджмънт" не очакват обрат в лихвената посока предвид високото равнище на инфлацията в Съединените щати. В анализ за клиентите си те пишат, че "очакват Федералният резерв да продължи агресивните лихвени повишения докато официалните данни не покажат, че инфлацията отстъпва". И допълват, че "дори Американската централна банка най-накрая наистина да спре да качва лихвените проценти, си струва да се помни, че паричната политика вероятно ще остане на рестриктивни равнища за известно време".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст