ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МТСП предлага регистрацията за безработица да се прави и с писмо и имейл

бюро по труда

Социалното министерство предлага регистрацията за безработица да може да се прави и с изпращане на писмо чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път или по друг подходящ начин, без да е необходимо търсещите работа да посещават на място бюрата по труда.

Хора, които искат да валидират професионални умения и знания, за които нямат диплома, ще бъдат насочвани към лицензирани организации, с които министерството има договор.

На организациите, които ще валидират знания и умения на безработни и търсещи работа, социалното министерство ще покрива разходи за оценяване, документиране на знания, умения и компетентности за провеждане на изпитите. За участие в процедурата по валидиране пари ще се изплащат и на безработните. Те ще получават стипендия, както и средства за транспорт и квартира.

Предлаганите промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта са ангажимент по Плана за възстановяване. По данни на Евростат през миналата година близо 1,3 милиона българи във възрастовия интервал 15 – 64 години са извън работната сила, а 14 на сто от тях искат да работят, но не търсят заетост поради различни причини, в това число лични и семейни.

Тревожни са и данните, че България е на едно от челните места в Евросъюза по процент на младежи, които нито учат, нито работят. Такива са 17,6 на сто от тези на възраст между 15 и 29 години.

В същото време статистиката отчита, че в една четвърт от промишлените предприятия у нас има недостиг на работна ръка и резерв за запълване на този недостиг са икономически неактивните българи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст