ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще подкрепим всяка законова идея на ГЕРБ за намаляване на цените, но не и правителство

Министерски съвет Кирил Петков награди 25 ученици за високи резултати на международни състезания

Ясно заявихме, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, но също така ясно заявихме, че ще ги подкрепим, ако решат да предложат някоя от нашите 16 политики. Това е причината да искаме лидерска среща с Бойко Борисов в парламента. Така ГЕРБ много ясно ще разберат каква подкрепа могат да очакват от нас. Ние искаме да и ще бъдем предвидима опозиция. Ако Томислав Дончев взима решенията в ГЕРБ, ще разговаряме с него. Решенията в ГЕРБ обаче се взимат от Бойко Борисов и ние искаме една публична дискусия за приоритетите и политиките, които са важни за България. Не искаме да разговаряме с парламентьори и контактьори, с моето уважение към тези хора, които предават само съобщения. Не искам никой да се обърка – категорично няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС. Искаме единствено да обясним, че ще подкрепим нашите 16 приоритета, ако ги предложат, но ще гласуваме против кабинет на ГЕРБ с първия мандат.

Това каза пред БНТ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.   

"Бойко Борисов се опитва да изпревари събитията по някакъв много странен начин. Ясно е казано в Конституцията, че първата политическа сила получава мандата и се опитва да сформира кабинет. Ако не успееш да вкараш ред в хаоса и да се разбереш за политки, предаваш мандата на втората сила. Всеки трябва да си поеме отговорността за мандата. Бойко Борисов обаче един ден говори, че ще разговаря с всички, после, че няма да разговаря, че ще ни подкрепи, че няма да ни подкрепи. Аз се обърках. ГЕРБ трябва да седне и да разговаря с всички, да се опита да събере 121 гласа и да формира правителство. Ние го направихме с 67 депутата. Сега, ако мандатът стигне до нас, ние ще направим същото – ще разговаряме с всички по политики, без задкулисие и договорки. Ние искаме да помогнем на хората с нашите 16 политки и да си спазваме обещанията. Крайно време е българските политици да почнат да си спазват обещанията. Крайно време и прокуратурата да спре да обикаля студиата и да почне да си върши работата", категоричен бе той.  

"Всеки един законопроект, който ще подпомогне крайните цени за потребителите да намалеят и да е законен, ще бъде подкрепен от нас. Законопроектът на ГЕРБ за цените на горивата не ми изглежда реалистичен. Ще го прочета внимателно утре, но мисля, че в него има много неосъществими неща. Същото важи и за енергийния министър. Той върши неща, от които не разбира. Днес ясно се видя как ЕК го коригира, защото си беше решил, че има някаква вратичка. Ще подкрепим всеки законов метод, който ще намали цените за българите", каза още Петков. 

"Ние призоваваме служебното правителство да не удължава стария бюджет. Това е така, защото нашите 16 политики няма как да се реализират без нов бюджет. Нека внесат нов бюджет и да не се притесняват. За мен най-смислено е да бъде внесен един общ текст за военната помощ за Украйна и да няма надпреавара по законопроекти по темата. България трябва да подкрепи възможността на Украйна да се защитава. Имаме възможност да подменим старата руска техника с нова и това е възможност за модернизиране на българската армия, която не е за изпускане. В предишното правителство ние успяхме да постигнем компромис между ДБ и БСП по темата", завърши Кирил Петков. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст