ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трябва ли ни референдум за влизане в еврозоната?

еврозона евро ецб

Напоследък в медиите все по-усилено започна да се коментира възможността влизането ни в Еврозоната да "мине" през референдум. Кампанията тръгна, след като Народното събрание потвърди сакралната дата 1 януари 2024 г. и задължи служебния кабинет на Гълъб Донев и Българската народна банка да ускорят работата по въпроса.

Решението бе взето с голямо мнозинство от т. нар. евроатлантическо мнозинство – ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България" – общо 157 гласа "За". Процесът трябва да премине без преходен период, а приемането на еврото да съвпадне с въвеждането му като официална разплащателна единица.

В последните години референдумите – прякото допитване до народа, са особено актуални. Трябва да се прави разлика обаче за темата на допитването, защото за някои решения са необходими по-задълбочени технически познания, които са над нивото на средния гласоподавател.

Например, когато на 21 октомври стана ясно, че присъединяването на България и Румъния към Шенген по всяка вероятност ще бъде отложено за пореден път – пак заради Нидерландия – в интернет форумите се появиха многобройни коментари от рода на

„Браво! Не ни трябва Шенген, искаме си българския лев!“

Както и констатации от сорта на „Като приеха Гърция в Шенген, всичко поскъпна двойно!“

Така че не би било редно хора, които не правят разлика между пространството за безвизово пътуване и групата от страни от Европейския съюз, които са приели еврото за своя официална валута, да участват във взимането на решение по толкова важен въпрос. Още повече, че  в предизборните си програми партиите, които подкрепят влизане в еврозоната, заявиха това ясно, така че избирателите им няма защото да се чувстват подведени.

Официално само партия „Възраждане“ се противопоставя на влизането ни в еврозоната. Парламентарната група на тази партия дори изпрати писма до всички групи в 48-то Народно събрание за консултации по темата.

"Имаме виждане, че това не трябва да се случва без референдум. Имаме 27 подписа, нужни са 121, търсим подкрепа от другите парламентарни групи и мнозинство 121 гласа", посочи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Ясно е, че той много добре знае, че тези подписи няма откъде да дойдат, но пък темата предизвиква смут сред хората и конспиративно усещане, че

в парламента тайно се извършва огромна несправедливост.

Повечето финансови експерти също твърдят, че няма нужда от референдум, защото решението трябва да бъде взето след анализ на финансисти и би било ненужно харчене на парите на българския данъкоплатец. Още повоче, че страната ни е с фиксиран курс спрямо еврото, тоест част сме от еврозоната, но нямаме право на глас на масата, на която се взимат решенията. Ако влезем там, ще  отпаднат голяма част от банковите и транзакционните такси, а също така страната ни може да получава помощ, когато се наложи.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов смята, че  референдум за въвеждане на еврото би било грешно решение, а времето за анализи отдавна е отминало. Сега страната трябва да се съсредоточи върху конкретни действия за влизане на страната в еврозоната.

От юридическа гледна точка,  чл. 85, ал. 3 от Конституцията гласи: „Ратифицираните от Народното събрание договори могат да бъдат изменяни или денонсирани само по реда, посочен в самите договори, или в съответствие с общопризнатите норми на международното право.“

Това означава, че хипотетична промяна на Закона за пряко участие на гражданите, която да позволи

чрез референдуми да ревизираме вече ратифицирани със закон международни договори.

Процедура, която би влязла в противоречие не само с българската конституция, но и с международните договорености… откакто демокрацията съществува, образно казано.

По-важният въпрос не е дали трябва да се провежда референдум, а дали сме подготвени да влезем в еврозоната.  Политическите борби и последвалата криза  не са най-добрият фон за подготовка. Още повече, че  Европейската комисия  обяви, че България продължава да не отговоря на условията за влизане и няма да я препоръча и в годишния си доклад за 2022 година.

Страната ни не отговаря на два от петте критерия за въвеждане на еврото – не е съобразила изцяло законодателството си с изискванията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и не може да гарантира стабилност на цените. Отстраняването на тези проблеми ще ни донесе много повече ползи, отколкото празните приказки на т. нар. митомани, които – вместо да се хванат на работа – само се чудят как и с какво да разделят обществото.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст