ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Днес отдаваме почит на народните будители

ден на народните народни будители

Днес отбелязваме Деня на народните будители, в който отдаваме почит на делото на книжовниците и просветителите, съхранили духовните ценности на нацията.

Пред сградата на президентската институция ще се състои традиционната церемония по издигане на националното знаме. В 9:30 часа президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. След края на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 от 9:50 часа президентът ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители.

Държавният глава ще се включи в Тържественото събрание на Българската академия на науките по случай празника, което ще се състои в зала „Проф. Марин Дринов“ в 11:00 часа. Академичното честване е посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“ и е кулминация на националните чествания на двете значими годишнини, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев. В сградата на БАН президентът ще разгледа и изложени преписи на "История славянобългарска", част от Научния архив на Академията.

Единият препис на Паисиевата "История славянобългарска" е от 1772 г. и е един от най-старите преписи, направен едва десет години след написването й. Първи сведения за него дава проф. Марин Дринов в статията си "Още няколко бележки за Паисия и неговата история". Ръкописът е намерен от Дринов в Пирдоп през 1878 г. и се съхранява в Научния архив на БАН. Другият препис е от неизвестен автор, без датировка, което показва широкото разпространение на Паисиевата история, отбелязват от БАН.

Преди тържественото събрание, в 10:00 часа, на паметника на Паисий Хилендарски (срещу патриаршеския храм "Св. Александър Невски") ще бъдат поднесени венци и цветя. Спектакъл с текстове от "История славянобългарска" и цитати от жития на Св. Паисий Хилендарски, както и изпълнение на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел – Ангелогласният", са включени в програмата.

В сградата на Министерския съвет ще се състои Малък обеден концерт с участието на Младежка филхармония „Пионер“, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Концертът – по инициатива на служебния министър-председател Гълъб Донев, е за всички работещи в правителствената сграда. Подобна инициатива се провежда за първи път в сградата. Тя се случва в годината, в която Младежка филхармония „Пионер“ чества своя 70-годишен юбилей и отбелязва 110-ата годишнина от рождението на създателя на оркестъра и негов дългогодишен диригент проф. Влади Симеонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст