САЩ: Победата на Да Силва засилва доверието в демокрацията

Нед Прайс

Победата на кандидата на левицата Луиз Инасио Лула да Силва на президентските избори в Бразилия засилва доверието в бразилските демократични институции, заяви вчера говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс, предаде Ройтерс.

В отговор на въпрос дали САЩ са обезпокоени от факта, че Болсонаро все още не е коментирал резултатите, Прайс изтъкна, че представители на най-различни политически сили в Бразилия са признали резултата от изборите.

"Вотът засили доверието ни в силата на бразилските демократични институции, които изпълняват конституционната си роля в рамките на свободни и честни избори, произведени при условията на прозрачност", отбеляза говорителят.

"Отличителен белег на всяка демокрация е приемането на волята на народа такава, каквато е изразена чрез изборите, а също така и мирният преход във властта – това е, което светът очаква да види през идните седмици", подчерта Прайс.

Американският президент Джо Байдън поздрави в телефонен разговор днес Луиз Инасио Лула да Силва за победата му на президентските избори в Бразилия, съобщи Белият дом в изявление, цитирано от Ройтерс.

Байдън и Лула обсъдиха силните връзки между страните си и се ангажираха да продължат да работят като партньори за преодоляване на общите предизвикателства, допълни Белият дом.

Германският канцлер Олаф Шолц също е поздравил по телефона Лула да Силва за изборната му победа. "Двамата лидери се договориха да задълбочат отношенията между двете страни", съобщи правителствен говорител.

По-рано през деня Шолц написа в Туитър, че очаква с нетърпение да си сътрудничи с Лула, особено по теми като търговията и опазването на климата.

 "Чаках с огромно нетърпение този момент", заяви френският президент Еманюел Макрон, поздравявайки Лула за победата.

"Поздравления!", обърна се Макрон към човека, превърнал се в емблема на бразилската левица. "Това е страхотна новина за нас", казва той във видеоклип с откъси от разговора, публикуван в профила му в Туитър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст