До седмици обявяваме процедура за доставчик на ядрено гориво за “Козлодуй”

Росен Христов

Министърът на енергетиката Росен Христов посети днес АЕЦ  "Козлодуй" във връзка с аварийното спиране в събота вечерта на VI-и блок на централата. Причината е изтичането на водород от охлаждащата система на генератора на блока, което по никакъв начин не застрашава ядрената безопасност на централата.

​"Всички анализи сочат към технически проблем, който в момента се отстранява. И се очаква в рамките на няколко дена да започнат новите процедури по тестване и пускане на блок VI. Очаква се процесът да приключи до края на седмицата", каза той.

"Става въпрос за уплътнения, които в момента се заменят", уточни служебният енергиен министър. 

„Уплътненията не са дефектирали, за пръв път колегите срещат такъв проблем. Те са нови, сменени, сега се разглобяват и сглобяват наново, и след изпитанията ще се види дали новото уплътняване има ефект”, допълни още Христов.

Няма данни точно колко са финансовите загуби от спирането на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", очаква се в следващите дни да стане ясно.  Реакторът работи в нормален режим, няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон, увери той.

Служебният министър Росен Христов коментира и предстоящото подписване на договори за доставката на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй.

"Буквално в следващите седмици планираме да обявим процедура за подбор доставчик на ядрено гориво. В момента две компании са заявили и активно участват в процеса, заявили са желание за участие – това са американската компания "Уестингхаус" и френската "Фраматом". Както знаете, доставките от Русия са под въпрос във връзка с нежеланието на Русия да сътрудничи… Така че, се ориентираме изцяло към европейски и американски източници на гориво и в най-скоро очакваме да има вече подписани и договори“, обясни министърът на енергетиката.

„И двете компании ще се разглеждат по едни и същи условия, ще осигурим максимално добра среда с достъп до информация, за да се представят компаниите в най-добра светлина, и съответно по-добрата технически и финансова компания ще спечели. Ще отнеме месеци, няма да бързаме и няма да поставяме под риск доставката, така че компромиси с лицензирането и цялостния процес няма да се правят”, допълни още министърът.

Той поясни също така, че едно от ключовите условия за доставчик на ядрено гориво е извозването на отработеното такова и е категоричен, че няма да има компромиси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст