ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разследвайте сами, ние копаем дъното!

Иван Гешев

Докато главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов бродят из парламента в нападателно-обяснителен режим за липсата на правосъдие, концепцията за нея се избистря. Първо бяха мъките по делото "КТБ" с дизеловия двигател до Луната, после ядовете с подмяната на добрите с калпави автомобилни гуми, повреденият двигател и прочее дефекти на правораздаването. Безкраен набор от образни описания на  правосъдния дефицит, към който милиардния бюджет на съдебната власт няма, разбира се, никакво отношение. 

За всичко е виновен законът, твърди главният прокурор. На крива прокуратура космосът й пречи, твърдим пък ние. След като мина като на парад срещите с ГЕРБ, ДПС и "Български възход“,

Гешев се счепка с Корнелия Нинова,

при чието участие в управлението закриха спецсъда и спецпрокуратурата. Напомнено му беше, че Наказателният кодекс е променян повече от 120 пъти след приемането му през 1968 г., при това с участието на прокуратурата – каква "всеобхватна правна реформа" тепърва иска?

И за паралелната държава му напомниха, после го питаха какво е свършено по сигналите за политиците на хранилка в "КТБ".

Последва обнадеждаващ отговор, че Нинова ще остане изненадана с информация по по тях, като думата беше дадена на Сарафов.

Изненада обаче нямаше – на деветата година от фалита

шефът на следствието отказа да говори, защото някой заподозрян щял да избяга.

Ей така се търси наказателна отговорност за грабежите във властта – работим дълго без резултати и си траем, за да не ни разкрият какви ги вършим. 

И тук Главният надгради с нова метафора в оплакването от формализма на закона, заради който написали хиляди страници и стотици томове по делото "КТБ". Този път пътно-транспортният инструментариум беше заменен с кулинарно-водопроводен. Ето как: 

"Давате на съдебната власт лъжица и казвате: "Изкопай канал до Бургас!". И когато не стане, виновна е съдебната власт. Не, виновен е инструментът!", отсече Гешев. Сарафов услужливо асистира с впечатляващия контрапункт, че "колегите им от чужбина копаели с багер". А на Нинова не й остана нищо друго, освен да попита "Пак ли депутатите са виновни, че по сигнал от 2017 г. чак сега някой прави експертиза?"

Справедливостта обаче е постижима. Като при онзи столичен адвокат, който 

съди прокуратурата и ще получи обезщетение от 16 000 лв.

за бавно разследване на кражба от дома му.

Обрали го преди 19 години, като преди да бъде прекратено по давност разследването продължавало на книга само защото обжалвал упорито десетките постановления за спирането му.

Опити за разкриване на извършителите правил само пострадалият – като не само е предоставил имена, телефонни номера, адреси, ами дори е "упътил" разследващите къде да потърсят и намерят крадците. Докато блюстителите на реда и орлите на правосъдието изпълнили служебите си задължения като… кучето на нивата, както е казал народът: по някое време обявили за издирване един от заподозрените, но

докато органите го намерят, той се преселил в отвъдното…

„Ищецът не е оправомощен от закона да извършва частно разследване, въпреки че в конкретния случай той е притежавал и необходимата квалификация да прецени необходимите и възможни процесуални действия и действия по разследването, които е можело и е следвало да бъдат извършени (самият той и съпругата му имат юридическо образование, съпругата му е била действащ съдия, той също е бил съдия, а впоследствие – адвокат), поради което в значително по-висока степен бездействието на компетентните органи е било психически травмиращ за него фактор“, мотивира се съдът по делото за обезщетението.

Изводите: разследвайте на частно, защото прокуратурата копае дъното на канала до Бургас, докато гребе с черпака от джоба на данъкоплатеца.

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  Още от категорията..

  Последни новини

  Как ще приключат протестите на земеделските производители?

  Подкаст