ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна ще продължи износа на зърно въпреки отказа на Русия

Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще продължи да изнася зърно от пристанищата на Черно море съгласно договореното с посредничеството на ООН споразумение, предаде Ройтерс.

"От наша страна ние продължаваме със зърнената инициатива, защото разбираме какво предлагаме на света. Ние предлагаме стабилност на пазара за хранителна продукция", каза Зеленски след среща с чешкия министър-председател Петър Фиала.

Според Зеленски Русия е напуснала споразумението, макар да казва, че само временно е спряла участието си в сделката.

"Това означава, че именно Русия нарушава споразумението", заяви той. "Да се надяваме, че нашите партньори ще успеят да успокоят реториката на Русия", каза украинският президент.

Зеленски също така привлече вниманието към документ, подписан от него и Фиала, насочен към засилване на сътрудничеството за постигане на необходимите стандарти от Украйна за членство в НАТО.

Русия заяви, че е недопустимо кораби да минават през коридора за сигурност в Черно море, след като тя временно спря участието си в сделката, позволяваща износа на зърно от Украйна, предаде Ройтерс.

"Движението на кораби по коридора за сигурност е недопустимо, тъй като украинското ръководство и командването на въоръжените сили на Украйна го използват, за да провеждат военни операции срещу Руската федерация", каза руското министерство на отбраната.

"При сегашните условия не може да става въпрос за гарантиране на сигурността на какъвто и да е обект в посоченото направление, докато украинската страна не поеме допълнителни задължения да не използва този маршрут за военни цели", заяви ведомството.

То не каза какво Русия би направила, ако по маршрута продължат да плават кораби.

"Не можем да позволим безпрепятствено преминаване на плавателни съдове без наша проверка", каза представителят на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност ООН.

САЩ определиха като "колективно изнудване" исканията на Москва към Украйна да не използва зърнения коридор за военни цели след атаката по руския Черноморски флот и прекратяването на участието в споразумението за износ на зърно от Украйна, предаде Франс прес.

"Това наподобява колективно наказание или колективно изнудване", заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. "Това не е въпрос, който засяга само две страни на планетата. Това е проблем от спешен характер", за развиващите се страни, допълни той.

"Фактът, че Москва преустановява участието си в споразумението, представлява наказание за целия останал свят, но най-вече за развиващите се страни, които отчаяно се нуждаят от тези зърнени доставки", коментира Прайс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст