ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия се връща в споразумението за износ на украинско зърно

кораб зърно износ

Русия ще поднови участието си в споразумението за износ на зърно през Черно море, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната.

Русия прекрати участието си в сделката този уикенд и заяви, че не може да гарантира безопасността на цивилните кораби, прекосяващи Черно море, заради атака срещу руския Черноморски флот.

"Руската федерация смята, че гаранциите, получени към този момент, изглежда, са достатъчни и подновява прилагането на споразумението", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Бедните държави в Африка ще имат приоритет по отношение на новите доставки на зърно от Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ДПА.

Руският президент Владимир Путин предложи приоритизиране на страни като Сомалия, Джибути и Судан, заяви Ердоган пред парламентарната група на неговата партия, като добави, че той се е съгласил с това.

"След нашия телефонен разговор с г-н Путин вчера руският министър на отбраната (Сергей) Шойгу се обади на нашия министър на отбраната Хулуси Акар, за да каже, че доставките на зърно ще продължат както досега от 12.00 часа днес", съобщи по-рано днес Ердоган.

Турското министерство на отбраната потвърди след това, че доставките вече са започнали.

Ердоган каза още, че ще информира американския президент Джо Байдън за възобновяването на действието на "зърнената сделка". 

Русия прекрати участието си в сделката този уикенд и заяви, че не може да гарантира безопасността на цивилните кораби, прекосяващи Черно море, заради атака срещу руския Черноморски флот.

Русия ще извика посланика на Великобритания в Москва заради участие на британски специалисти в украинско нападение с дронове срещу нейния Черноморски флот в Крим, заяви междувременно руското външно министерство.

Според руското министерство на отбраната нападението е било извършено под ръководството на британски военноморски специалисти – нещо, което  Великобритания отрича.

"Тези действия са били извършени под ръководството на британски специалисти", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "В тази връзка британският посланик ще бъде извикан за кратко в руското външно министерство", каза тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст