Христо Иванов притеснен – няма сериозен разговор за втория мандат

Парламент избор на управител на БНБ Христо Иванов Андрей Гюров

„Започва да ме притеснява, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат на „Продължаваме промяната“. Това обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в ефира на БНР.

Той бе категоричен, че за ДБ първият мандат на ГЕРБ-СДС не е опция. Разговор за втория мандат не е започнал, а за него парламентарните групи ще имат много малко време.

"Наясно съм, че ситуацията е толкова сложна, че добри решения няма. Няма добри варианти – има лоши, по-лоши и такива, които да направят ситуацията още по-лоша, т.е. да отидем на избори", призна Христо Иванов.

Според него тематичните мнозинства в парламента, очертали се около гласуванията за връщането на хартиената бюлетина и за военната помощ на Украйна, не могат да прераснат в нещо по-трайно. Причината – корупцията. Която именно е фундаменталният проблем със сигурността на България и с невъзможността между партиите да има доверие.

"Докато тази коалиция не прерасне в коалиция на осъзнаването, че оздравяването започва с решаването на системния проблем с корупцията, тя не може да роди управление, или поне управление, в което ние да участваме", обясни съпредседателят на „Демократична България“.

Той разигра варианта, при който третият мандат е връчен на ДБ. Тогава те ще целят да решат проблема с корупцията, като ясно демонстрират, че той гарантира сигурността, която трябва да е в центъра на българската политика.

Иванов посочи, че има два концептуални модела, по които могат да се сформират мнозинства.

Единият е коалиция на реванша, демоверсия на така наречената хартиена коалиция, чието първо издание е било гласуването на кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Другият вариант е управлението да се формира около ДБ и „Продължаваме промяната“. Това би било коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ.

„Въпросът дали това е възможно и до каква степен би било резултатно е много тежък. Аз нямам окончателен отговор", призна Христо Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст