ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Още по 1.5 млрд. евро месечно ще предоставя ЕС на Украйна

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски

През предстоящата седмица ЕС ще предложи финансова подкрепа за Украйна до 1.5 млрд. евро месечно, като общият ѝ размер за 2023-а година да достигне 18 млрд. евро, както е било уговорено по-рано.

За това е информирала председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен президента на Украйна Володимир Зеленски. Двамата са провели телефонен разговор, по време на който са обсъдили гарантирането на износа на земеделска продукция от Украйна, така че тя да достигне до други краища на света.

Коментирали са как може да се увеличи капацитета на коридорите на солидарността ЕС-Украйна, които са създадени за износ на аграрни и други стоки от страната след началото на руската инвазия.

Обсъдено е било и затягането на санкциите срещу Русия, както и негативната роля на Иран във войната.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Иран е излъгал, че е изпратил само ограничен брой безпилотни летателни апарати на Русия, посочвайки, че всеки ден силите на Киев свалят поне по 10 от тях.

През последните седмици Киев отчете, че има рязко увеличение на нападенията с дронове "Шахед-136", произведени в Иран, срещу електроцентрали и язовири. От своя страна Русия отрича нейните сили да са използвали ирански дронове за нападения срещу Украйна.

"Ако Иран продължи да лъже за очевидното, това означава, че светът ще положи още повече усилия да разследва терористичното сътрудничество между руския и иранския режим и какво Русия плаща на Иран за това сътрудничество", подчерта Зеленски.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст