ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев: В ОИСР България ще може да се съизмерва с развитите страни

Румен Радев и Матиас Корман

"За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е стратегически приоритет, за който има консенсус и пълна приемственост между институциите."

Това обяви президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман.

Матиас Корман е в София за участие в срещата на министрите на външните работи на държавите членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), която България председателства тази година. 

На 11 август Министерският съвет прие постановление за организация и координация на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на страната ни към ОИСР. На 29 август се състоя първото заседание на междуведомствения координационен механизъм за присъединяване на страната към ОИСР.

Румен Радев подчерта, че България има амбицията и готовността да допринася за намирането на решенията по важни теми от глобалния дневен ред, както и за утвърждаването на стандартите на организацията на регионално и глобално равнище.

По думите на Радев в днешната сложна геополитическа ситуация, провокирана от войната на Русия срещу Украйна, е изключително важно да имаме силна общност от държави, които отстояват многостранната дипломация, мултилатерализма и основания на правила международен ред.

"За нас е важно не само да бъдем част от клуба на богатите и развити държави", поясни държавният глава, и продължи, че най-важното е да имаме амбиция за по-високи стандарти, за високо качество на институциите, на публичното управление, на образование и здравеопазване, на върховенство на правото и ефективна работа на правосъдната система, за да има повишаване на стандарта и качеството на живот на българите. 

Влизайки в ОИСР, България ще има възможност да се съизмерва с другите развити държави и да заимства от тях добри и печеливши практики, посочи Радев. Той припомни, че при съставянето на служебното правителство е заявил, че трябва да работим така, че България да не остава в периферията на Европа и встрани от общността на развитите държави.   

Държавният глава поздрави служебното правителство, че наред с овладяването на редица кризи и подготовката на закони за Плана за възстановяване и устойчивост, е успяло с много усилия да приключи работата по първоначалния меморандум, който предстои да бъде приет.

"Този документ е нашата самооценка до каква степен нашите закони, политики и практики съответстват на правните инструменти на организацията", подчерта Радев.

От своя страна Корман посочи, че ОИСР от няколко години подкрепя България да се изравни със стандартите на Организацията и да увеличава участието си в нейните органи.

"В момента сме в процес на преминаване на следващо ниво", отбеляза Корман.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст