В Италия откриха 24 бронзови статуи от времето на етруските

статуи

Сред горещите извори на тосканския комплекс San Casciano dei Bagni екип от изследователи, ръководен от археолога Якопо Таболи от Университета в Сиена, откри 24 бронзови статуи.

Те са датирани от първи и втори век пр.Н.е. и включват статуя на юноша от мъжки пол, по-познат като ефеб, лежащ до Хигея, богинята на здравето, която носи змия, увита около ръката си. Сред находките е и статуя на Аполон, както и фигурки на матрони, деца и римски императори.

Открити са също и монети, фонтани, олтари, оброчни дарове и надписи на етруски и латински.

Таболи предположи, че посетителите на баните са хвърляли монети в изворите за късмет.

Те са били използвани до пети век след Христа, когато статуите са били оставени във водата и басейните са били запечатани с каменни колони.

„Това е най-голямата находка на статуи от древна Италия и е единствената, чийто контекст можем напълно да реконструираме“, сподели Таболи.

Той коментира, че подобни бронзови фигурки от римската епоха са били открити и в древното средиземноморско пристанище на Кесария през 2016 година.

Става дума за най-голямото подводно откритие на територията на Израел от 30 години насам. Впечатляващата находка включва бронзова лампа, изобразяваща бога на слънцето Сол, фигурка на Луна – богинята на луната, лампа във формата на глава на африкански роб, фрагменти от три бронзови статуи в реален размер и фигурка на бога на виното Дионис. Преди шест години археолозите откриват и две метални буци, съставени от хиляди монети с изображенията на римските императори Константин и Лициний, запазили формата на глинените съдове, в които някога са били. Според Джейкъб Шарвит, директор на звеното по морска археология към Израелската служба за антики, товарът е от голям търговски кораб, потънал преди около 1600 години, който най-вероятно е трябвало да бъде рециклиран. „Товарът ни дава някои важни познания за търговията по онова време“, коментира Шарвит.

„Можем да го датираме към периода, малко след като Константин Велики печели битката срещу Максентий, налага икономически реформи и обявява християнството за официална религия в империята“, обяви тогава археологът.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст