Проверките срещу висши политици касаят предишния и по-предишния редовен кабинет

МВР Иван Демерджиев

Текат много проверки. Предали сме много материали на прокуратурата и по тях вече има образувани досъдебни производства. Всички, и МВР, и прокуратурата, и съдът, трябва да си свършим работата по веригата, за да се стигне до осъдителни присъди.

Това заяви в пред БТВ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод горещата тема от последните седмици, че срещу сериозни политически фигури, стояли много високо в държавата, които и сега са част от политическия живот, се водят разработки за финансови злоупотреби и корупция, свързани основно със строежите на големи инфраструктурни обекти. 

"Като цяло много малко хора от висшите етажи на властта за разследвани и обвинявани до този момент. Досега избирателно се обвиняваха определени олигарси, други олигарси се бранеха на амбразурата. Ние сега не делим кой от коя партия е или икономически кръг. Разследванията са напреднали много. Имаме и писмени доказателства. Не искам да обявявам имена и да давам присъди вместо българския съд, както правят някои други хора Тези разследвания касаят предишното и по-предишното редовно управление", разкри той.  

"Сферата, където изтичат най-големи средства, са обществените поръчки. Най-обичайнта технология за източване на средства се състои в това, че параметрите на обществената поръчка се проектират съобразно фирмата, която трябва да спечели поръчката. Възложителят изработва параметрите на поръчката, за да може определена фирма да я спечели и двете страни си стискат ръцете, образно казано. Има доказателства за фирми, които никога не са провеждали определна дейсност, но въпреки всичко печелят поръчката.  Такъв изпълнител нито е най-добрият, нито излиза най-изгодно и евтино за държавата и данъкоплатците.  Изпълнителят си плаща за това, че е избран. Имам много данни и доказателства за този подход и сумите са сериозни. Говорим за 40 единици от сумата на поръчката, което означава, че поръчката няма как да бъде изпълнена качествено. На това трябва да бъде сложен край. Най-виновни са лицата, които искат тези 40 единици, за да изготвят поръчката по определен начин", категоричен бе Демерджиев. 

"За АМ "Хемус" имаме вече 9 привлечени обвиняеми. Ясно е и къде са отишли част от средствата за строежа на магистралата. Отишли са за хотел във Велинград, къщи за гости, голям имот в София, който все още се строи, в чужбина. Всички тези парични средства ние сме ги проследили и продължаваме да ги търсим. Там, където са отишли парите, там е скрит отговора за корупцията. Навсякъде при обществените проъчки има корупция, но при пътищата сумите са огромни и правят най-голямо впечатление. Тези корупционни практики са обхванали целия обществен спектър на живота в България. Стигнало се е до там, че такива фирми се занимават само с обществени поръчки и не извършват никаква друга дейност", добави вицепремиерът.

"Механизмът в сферата на енергетиката е същия. Там също текат проверки и сме докладвали случаи на прокуратурата. В пътното строителство и енргетиката са най-големите парични средства, но ние проверяваме всеки един спектър. Не е трудно да се търси връзката между възложител и изпълнител. Просто трябва да се проверят дружествата. Вече има привлечени като обвиняеми ръководители на дружества, които ще кажат на кого са предавали парите. Самите сигнали, които получаваме, са за политически лидери, отговаряли за възлагането на обществените поръчки", разкри още вътрешният министър. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *