ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кипърски одитори се отделят от PwC, за да запазят руските си клиенти

бизнес

Група партньори на "Прайуотърхаус Купърс" (PwC) са създали отделна фирма в Кипър, за да обслужват свързани с Русия клиенти, от които членът на "Голямата одиторска четворка" се е отказал. След руското нахлуване в Украйна през февруари PwC работи по глобална политика "санкциониран някъде, санкциониран навсякъде", която отива отвъд правните изисквания. Това има особено сериозен ефект върху кипърския й бизнес PwC Cyprus, предвид обхватните връзки между Русия и Кипър, и предизвика отлив на клиенти, оставките на трима партньори през юни и създаването на бутиковата фирма "Кайтсърв".

Управляващият партньор на "Кайтсърв" Тео Парперис коментира, че новото дружество спазва санкциите на Европейския съюз, Съединените щати и Великобритания. И добавя, че "Голямата четворка е отишла далеч извън границите на наложените от тези държави ограничения" и на практика "Кайтсърв" покрива това пространство в известна степен, но по много избирателен начин. Парперис посочва, че фирмата му може да поема "четири пъти повече работа, ако иска" и пресмята, че около 50% от клиентите й са свързани с Русия, но прогнозира, че броят им ще намалее. "Кайтсърв" обработва основно активи в западни държави за клиенти, които се обслужват от западни банки и от западни адвокати. За разлика от PwC Cyprus, "Кайтсърв" не съблюдава доброволно ограниченията, наложени от държави като Австралия и Канада.

Основателят на "Кайтсърв" е сключил сделка с групата на "Голямата четворка" да бъде изключен от рестрикциите при наемане на персонал от PwC Cyprus и от обичайната петгодишна забрана за бившите партньори да продават одиторски, данъчни или други услуги, в замяна на определена сума, която двете страни не разкриват. Тя трябва да покрие предварителните разходи на PwC Cyprus по традиционните пенсионни плащания на напускащите партньори, твърдят запознати с договореностите лица. Според PwC сумите са "съобразени с нормалната пазарна практика или с договорните задължения". Парперис пък заявява, че той и съоснователите на фирмата са близко до задължителната пенсионна възраст за PwC и войната в Украйна е ускорила плановете им да поемат по собствен път. 

"Кайтсърв" работи от офисите на PwC в Никозия и Лимасол, но в специално заделени площи. Тя е напълно независима от PwC Cyprus и не е член на мрежата на PwC. Новата фирма вече е наела около 20 от общо 30-е си служители от PwC.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст