ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Собственик на компания за бутилирана вода е най-богатият човек в Китай

Чжун Шаншан /Zhong Shanshan/

Чжун Шаншан /Zhong Shanshan/, който притежава компания за бутилирана вода, наречена Nongfu Spring, е на първо място в списъка на най-богатите хора в Китай. Това се съобщава в доклада на изследователския център Hurun Research Institute.

Според анализаторите, 68-годишният Чжун Шаншан оглавява списъка на най-богатите китайци за втора поредна година. За годината състоянието на предприемача се е увеличило със 17% – до 65 млрд. долара. Неговият източник на богатство са предимно напитки и фармацевтични продукти. Шаншан е и мажоритарен собственик на Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise.

На второ място е основателят на ByteDance, която притежава популярното приложение TikTok – 39-годишният Джан Имин. За годината той обаче е обеднял с почти 28 процента.

Третият най-богат човек в Китай е Дзън Юцюн /на 54 г./. Той е основател на китайския производител на горивни клетки и литиево-йонни батерии CATL и подобно на Имин, е загубил около 28% от богатството си.

Основателят на Alibaba Group Джак Ма, признат преди това за най-богатия човек в Китай през 2020 г., заема едва девето място в ранглистата на богаташите тази година.

По-рано стана известно, че предприемачът Илон Мъск за четвърти път стана най-богатият ръководител на компанията с доход от 10 милиарда долара.

 

Чжун Шаншан

е роден в Ханджоу през 1954 година. Той напуска началното училище по време на Културната революция и си намира работа в строителството. През 1977 г. той се записва в днешния Университет за радио и телевизия Zhejiang, където изучава китайски език. Шаншан е бил журналист в Zhejiang Daily, преди да напусне през 1988 г., за да започне собствен бизнес. През 1988 г. Шаншан се премества в Хайнан, остров край бреговете на Южен Китай. Той продава гъби, скариди и костенурки по време на престоя си на острова. След това Шаншан започва работа в компанията за напитки Wahaha като търговски агент и е продавал здравни добавки.
Шаншан избягва публичните изяви и затова е наречен "вълк единак" от китайските медии. Той има апартамент в квартал Xihu, Hangzhou, където основно живее. Централният офис на Nongfu Spring също се намира в квартал Xihu, който е известен с близостта си до живописното западно езеро на града. Шаншан е женен за Lu Xiaoping и те имат три деца.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст